Magyarországon nem lesz energiahiány

Magyarországon nem lesz energiahiány

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével megtartották az őszi politikai időszak első kormányülését Magyarországon, tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken. A kormányülésen áttekintették az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs eddigi munkáját is, és megállapították, hogy egész Európában energiaválság várható az ősszel, Magyarországon azonban nem lesz energiahiány. A témában nyilatkozva Szijjártó Péter külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet.” Hozzátette: „nevezhetnek a Gazprom bármijének, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek”.

GAZDASÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 2. 14:29

Az őszi politikai időszak első kormányülésén a miniszterek egyebek mellett áttekintették az energia-veszélyhelyzeti, valamint az aszály-veszélyhelyzeti operatív törzs eddigi munkáját, majd az aktuális költségvetési és gazdasági kérdésekről tárgyaltak, tájékoztatott Havasi Bertalan, a magyar miniszterelnök sajtófőnöke.

Elmondta, az ülésen megállapították:

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában energiaválság várható az ősszel. Magyarországon azonban a kormány eddigi intézkedéseinek köszönhetően nem lesz energiahiány; van és lesz gáz, áram, fűtőanyag.

A közleményben kiemelték, hogy a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a háborús inflációtól megvédje a magyarokat, és megvédje a rezsicsökkentést.

Magyar külügyminiszter: Nevezhetnek a Gazprom bármijének, csak legyen fűtés

„Én a kezdetektől fogva azon az állásponton voltam, hogy a földgázellátásunk nem lehet ideológiai kérdés” – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az ATV.hu-nak adott nagyinterjúban, hívta fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet című lap.

A Gazprom és Magyarország kapcsolatáról Szijjártó Péter azt mondta, „mi vagyunk az az ország egyelőre Európában, amelyik talán a legjobban készült fel arra a rendkívül nehéz időszakra, ami most részben előttünk van, részben meg már benne is vagyunk”.

A tárcavezető emlékeztetett: „én a kezdetektől fogva azon az állásponton voltam, hogy a földgázellátásunk nem lehet ideológiai kérdés”. Mint fogalmazott: „a földgáz megvásárlása vagy a földgáz eredete sem politikai állásfoglalás, hanem egy kőkemény, életbevágóan fizikai valóság.

Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet.” Hozzátette: „nevezhetnek a Gazprom bármijének, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek”.

Az energiaárak várható alakulásáról szólva a tárcavezető aláhúzta: „Ma nem nemzetközi energiapiac van, hanem van egy ilyen vásártér, ahol valahol valamikor éppen vagy van gáz vagy nincsen, és az ár nem kereskedelmi alapon jön ma létre, hanem egy attól teljesen független, háborús logika alapján. Sajnos ezt látni kell.”

Mint részletezte: „Nem piacgazdaság van ma a nemzetközi energiatérben, hanem háborús gazdaság, ezért fogalmunk sincs, hogy hogy alakulnak az árak az elkövetkezendő időszakban. Ha ön visszanézi, akkor az elmúlt időszakban sem volt fogalma senkinek arról, hogy hogyan fognak alakulni.”

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

energy, energy prices, gas, government, Hungary, péter szijjártó, viktor orban