Már a kispadra se férnek oda a balliberálisok a keleti országrészben

Már a kispadra se férnek oda a balliberálisok a keleti országrészben

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az emberek kiállítanák a meccsből a szövetségi kormánykoalíciót alkotó pártokat.

POLITIKA 2024. FEBRUÁR 9. 08:43

Egy friss felmérés megdöbbentő, de mégsem annyira meglepő eredményeket hozott Németországban, amikor az embereket arról kérdezték, mely pártokkal szimpatizálnak. Mindez azért is nagyon fontos, mert az utóbbi hónapok arról szóltak, hogy a társadalom egyes rétegei a szövetségi kormány azonnali lemondását követelték. Másrészt pedig, ebben az évben is három nagyon fontos tartományi szintű választást tartanak, ahol a jelek szerint a kormánypártok folytatják a vereséges csúfos sorozatát.

A felmérés szerint az Alternatíva Németországért (AfD) párt még mindig óriási erőt tudhat magáénak ország keleti tartományaiban, ami tovább fokozhatja a szövetségi kormánypártok, vagyis a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok között tapasztalható pánikot.

Hogy mennyire kétségbeestek a koalíciós tagpártok, jól mutatja, hogy már ők is megállítanák az ellenőrizetlen és illegális migrációt – miután az elmúlt években ők okozták a problémákat a hibás bevándorlási politikával.

Keleten feltűnt azonban egy új erő, ami belépőként majdnem olyan sikernek örvend, mint az AfD. A Wahlkreisprognose cég felmérése szerint ugyanis Németország keleti részén teljesen összekuszálódott a politikai térkép, ha Sahra Wagenknecht BSW pártját is hozzáadjuk a közvélemény-kutatási mintához. Ő az a politikus, aki botrányok közepette otthagyta a Baloldali Pártot (Linke) és megalakította a BSW-t. A párt ismert Ukrajna-ellenes álláspontjáról, és – legalábbis vezetője szerint – a bevándorlás szigorúbb ellenőrzését támogatja.

Szászországban például az alábbi módon alakul a pártok támogatottsága.

Szakértők eleinte arra figyelmeztettek, hogy a BSW rengeteg szavazót csábíthat el az AfD-től, a tapasztalat azonban éppen az, hogy a jobboldali párt szimpatizánsai maradnak az AfD mellett, és a kormánypártoktól vándorolnak át tömegesen Wagenknecht pártjához. A szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok is akkora bajban vannak jelenleg, hogy vannak olyan tartományok, ahol be se jutnának most vasárnap a parlamentbe.

POLITIKA

Címkék:

germany, politics, poll