Már bérleti szerződésekkel is hatalmas földterületekre tettek szert nagy cégek és oligarchák Ukrajnában

Már bérleti szerződésekkel is hatalmas földterületekre tettek szert nagy cégek és oligarchák Ukrajnában

Hosszútávú, akár 49 évre kötött bérleti szerződésekkel tettek szert óriási, több ezer, több tízezer hektáros termőföld-területekre Ukrajnában oligarchák és olyan nagy cégek, amelyeknek sokszor teljesen átláthatatlan a tulajdonosi háttere – erről is beszélt a V4NA-nak Brenzovics László ukrajnai politikus, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Mint mondta, 2014 után felgyorsult az a folyamat, amely a földtörvény elfogadásához és az ukrajnai termőföld áruvá válásához vezetett.

GAZDASÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 8. 14:38

A mezőgazdasági termőföld nagyon sokáig nem volt áru Ukrajnában. A Szovjetunió szétesése után a termőföldeket szétosztották a kollektív gazdaságok, a kolhozok tagjai között, illetve minden állampolgárnak volt lehetősége igényelni bizonyos földmennyiséget. Ezek után évtizedeken keresztül zajlott a vita arról, hogy legyen-e a föld áru vagy pedig sem.

2014 után ez a folyamat felgyorsult, és Zelenszkij elnöksége, illetve a Nép Szolgálja párt parlamenti többsége idején fogadták el ezt a törvényt, ami bizonyos fajta korlátozások mellett lehetővé tette a földek az eladását

– mondta el a V4NA-nak Brenzovics László, ukrajnai magyar politikus, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke

Mint mondta, ezeknek a földeknek a koncentrációja egyébként már korábban lezajlott, hiszen a bérletet a törvény nem tiltotta, emiatt a nagy búzatermő vidékeken hatalmas latifundiumok jöttek létre hosszútávú bérleti formában. Maximum 49 évre lehet kötni bérleti szerződéseket, és általában erre is kötik meg a nagy mezőgazdasági vállalkozások, tette hozzá a politikus.

Miután a föld áruvá lett, külföldiek nem vásárolhatnak földet, de cégek igen, és pontosan nem lehet tudni, hogy azok a cégek, amik fölvásárolták a földeket milyen tulajdonban vannak. A hírek szerint kínai és amerikai vállalkozások is hozzájuthattak földekhez különböző cégeken keresztül. Az viszont kétségtelen tény, hogy bérleti úton hatalmas nagybirtokok jöttek létre több tízezer, százezer hektárnyi területekkel. Brenzovics László hozzátette, hogy

általában a szerződésekben elővételi jog is ki van kötve, és 2024-től a törvény szerint is elővásárlási joga lesz a bérlőknek a földekre. Ezek azonban olyan hatalmas cégek, hogy nem lehet tudni, hogy milyen a tulajdonosi hátterük.

A nagy, bizonytalan hátterű cégek mellett ukrán oligarchák is hatalmas földeket vásároltak fel, főleg a dél- és dél-kelet-ukrajnai nagy gabonatermő vidékeken hatalmas koncentráció zajlott le a földterületekre.

A törvény elfogadtatása tehát sokáig igen jelentős ellenállásba ütközött, de végül sikerült áterőltetni Zelenszkijéknek, és bár a nagy és kisebb nyugati cégek már 2014 előtt is jelen voltak Ukrajnában, kétségtelen, hogy 2014 után ez a folyamat – a bérleti szerződések megkötése és a földtörvény elfogadtatása – felgyorsult, jegyezte meg a politikus.

Hozzátette, ez egy bonyolult folyamat volt, mert több ezer, több tízezer embernek kellett bérleti szerződéseket kötnie ahhoz, hogy ezek a nagybirtokok összeálljanak, és ezzel sokat foglalkoztak az ukrajnai oligarchák és azok a cégek is, amelyek külföldi befektetők birtokában vannak.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

agriculture, kmksz, land, laszlo brenzovics, ukraine