Nem kíváncsi a miniszterelnök az országába látogató EP-delegációra

Az Európai Parlament és a holland kormány is nekiment a szlovén EU-elnökséget vezető Janez Janšának, miután a jobboldali kormányfő párhuzamot vont Soros György és az uniós parlamenti képviselők között. Ahogy nemrég Magyarországon, most Szlovéniában tart az EP egy delegációja „tényfeltáró missziót”, amelynek tagjaira Janša nem volt kíváncsi – miniszteri szinten viszont többször is fogadták a liberális képviselőket Ljubljanában – írta meg a MW Hírcentrum.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 16. 08:50

A szlovén miniszterelnök előbb az Európai Parlamenttel, majd Mark Rutte holland kormányfővel került összetűzésbe: Janez Janša elégedetlenségének adott hangot az éppen Szlovéniában vizsgálódó európai parlamenti misszióval kapcsolatban, s egy Twitter-bejegyzésben az EP több tagját is Soros György bábjának nevezte.

A párhuzamot a balliberális brüsszeli sajtóban, az EP-ben és Hágában is nehezményezték, mondván: annak antiszemita a hangvétele. Janša – aki a szlovén EU-elnökség vezetője – ezután az EP baloldali elnökét és Mark Ruttét is kemény kritikával illette. A holland miniszterelnöknek – aki ízléstelennek nevezte a Soros-hasonlatot – egyenesen azt üzente: nem Szlovénia az, ahol újságírókat gyilkolnak meg, így Ruttének és a liberális európai parlamenti képviselőnek, Sophie in ’t Veldnek is inkább az ő védelmükre kellene kelnie a szlovén médiaszabadság vizsgálgatása helyett. David Sassoli EP-elnöknek pedig azt üzente: vegye tudomásul, Szlovénia nem egy gyarmat.

Az EP nyolctagú delegációja – hét képviselő az állampolgári jogi (LIBE), illetve egy képviselő a költségvetési ellenőrző (CONT) szakbizottságból – holland vezetéssel vizsgálódik Szlovéniában, elsősorban a médiaszabadság helyzetét véve górcső alá. Az EP a közelmúltban több kelet-közép-európai országban is járt: Bulgáriában, Szlovákiában és nemrég Magyarországon is.

A „misszió” a magyarországi választási kampány alatt érkezett Budapestre és bírálta (sokadszorra) a magyar jogállamiságot, ami európai és magyar politikusok nemtetszést is kiváltotta. A liberális többségű delegáció sajtónyilatkozataiban nehezményezte azt is, hogy nem találkozhatott Orbán Viktor miniszterelnökkel – üzenetértékkel bírhat, hogy Ljubljanában Janez Janša sem fogadta őket.