Nyugati partnereivel konzultált az ukrán delegáció, csak ezután hozott döntést Koszovóról

Nyugati partnereivel konzultált az ukrán delegáció, csak ezután hozott döntést Koszovóról

Szerbia végtelenül hálás minden országnak, amely Koszovó Európa Tanácsi tagsági eljárásának megindítása ellen szavazott, kiváltképp Magyarországnak. Erről beszélt kedden délután Belgrádban Aleksandar Vucic. A szerb államfő bejelentette: alapvető és mélyreható változások lesznek a szerbek külpolitikájában. Ukrajna csalódást okozott Belgrádnak, amiért tartózkodott a szavazásnál.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 25. 16:56

Vucic: szégyenteljes döntés

A koszovói önkormányzati választásokat követően egy nappal már Pristina Európa Tanácsi tagsági kérelméről szavazott a testület miniszteri bizottsága, s ott jóvá is hagyták azt. Ezt most továbbítják a parlamenti közgyűlésnek. Aleksandar Vucic a keddi sajtótájékoztatóján a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: még soha nem történt a mostanihoz hasonló eset az Európa Tanácsban.

„Ez egy nagy szégyen. Soha nem történt az Európa Tanács történetében, hogy többségi szavazással döntsenek” – húzta alá az államfő.

A szerb köztársasági elnök a döntés másnapján részt vett a kormány ülésén is, ahol arról egyeztettek, hogy Belgrád milyen válaszlépéséket tegyen, és miként viselkedjen a továbbiakban. Ezzel kapcsolatban Vucic megjegyezte: mindenképpen változtatni kell a hozzáállásukon. Azaz, akik barátsággal viszonyulnak az országhoz, több tiszteletet kapnak Belgrádtól.

Az államfő úgy fogalmazott: tudták előre, hogy meglesz a többség Koszovó támogatására, mert azon országok is, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak, kérdés nélkül hallgatnak Brüsszel és Washington szavára. 33-an szavaztak igennel, pedig ők 34-et vártak. Magyarország váratlan döntést hozott, és a határozat ellen voksolt. Éppen ezért nagyon hálás vagyok Orbán Viktor magyar kormányfőnek – mondta Vucic. A magyarok Szerbia legfőbb barátjának bizonyultak – tette hozzá a köztársasági elnök.

Magyarország mellett Szerbián kívül Azerbajdzsán, Grúzia, Románia, Ciprus és Spanyolország szavazott nemmel Koszovó kérelmére.

Kijev tartózkodott, pedig Szerbia elismeri Ukrajna területi egységességét

Vucic megjegyezte, hogy csalódások is érték Belgrádot. Szerbia például soha nem tartózkodott Ukrajna területi integritásának elismerésével kapcsolatban, Kijev most mégis tartózkodó álláspontot foglalt el a koszovói kérdésben. Az ukrán képviselők szünetet kértek, hogy konzultálhassanak az Amerikai Egyesült Államokkal és az Európai Unióval, és ezután hoztak döntést arról, hogy tartózkodnak.

POLITIKA

Címkék:

aleksandar vucic, kosovo, serbia