Orbán Viktor lerótta kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál

"Sok minden kellett ahhoz, hogy Közép-Európa békésen, ember- és vérveszteség nélkül szabaduljon meg a kommunizmustól. Ezek közül az egyik Mihail Gorbacsov személye volt. Isten nyugosztalja!” – üzente Orbán Viktor Facebook-oldalán.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 3. 13:29

A kedden 91 éves korában elhunyt volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezték végső nyugalomra. Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett az eseményen.

„Sok minden kellett ahhoz, hogy Közép-Európa békésen, ember- és vérveszteség nélkül szabaduljon meg a kommunizmustól. Ezek közül az egyik Mihail Gorbacsov személye volt. Isten nyugosztalja!” – üzente Orbán Viktor Facebook-oldalán.

A miniszterelnökkel együtt Moszkvába utazott és szintén lerótta kegyeletét Deutsch Tamás fideszes politikus, Schmidt Mária történész, Orbán Balázs politikai igazgató és Kónya Imre ügyvéd, politikus. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója saját Facebook-oldalán azt írta: „Mihail Gorbacsov volt az, aki döntő szerepet játszott abban, hogy a hidegháborút vérontás nélkül lehessen lezárni, ugyanis a kilencvenes évek elején megérezte: a béke mindennél fontosabb. A Szovjetunió fölbomlott, a kommunizmus véget ért. Közép- és Kelet-Európa és benne mi, magyarok pedig szabad és demokratikus országként végre elnyertük függetlenségünket. Ezért hálásak vagyunk Mihail Gorbacsovnak, és ezért vagyunk ma itt, Moszkvában.” – olvasható Orbán Balázs bejegyzésében.

 

POLITIKA

Címkék:

hungarian prime minister, Hungary, russia, viktor orban