Orbán Viktor: Magyarország támogatni fogja a szlovén uniós elnökséget

Orbán Viktor: Magyarország támogatni fogja a szlovén uniós elnökséget

Az Európai Uniónak a következő hat hónapban súlyos kérdésekkel kell szembenéznie, de szerencse, hogy ebben az időszakban éppen Szlovénia adja az EU tanácsának elnökségét, mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken, a szlovéniai Ljubljanában, a visegrádi országok és Szlovénia csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón.

POLITIKA 2021. JÚLIUS 9. 15:10

A magyar kormányfő meggyőződése szerint a legfontosabb ügy a gazdaság újraindítása. Ehhez szerinte három dolog kell: beruházások, a biztonság és a piacok bővítése.

Orbán Viktor hangsúlyozta, beruházások akkor lesznek, ha nem emelik az adókat, ezeket inkább csökkenteni kell. Biztonság akkor lesz, ha a bevándorlás és a migráció kérdésében továbbra is egységesen képviseljük határozott álláspontunkat, amely semmilyen szétosztási kvótát nem támogat. Kiemelte azt is, hogy szükség van a piacok bővítésére, ez pedig akkor lehetséges, ha a nyugat-balkáni országokat minél hamarabb felveszik az Európai Unióba, és ezzel az Európai Unió erejét növeljük.

„Magyarország a következő hónapokban mindent meg fog tenni, támogatni fogja a szlovén elnökséget, hogy az sikeres legyen”, jelentette ki Orbán Viktor.

Janez Jansa szlovén kormányfő a csúcstalálkozó után arról beszélt, hogy Szlovénia az uniós csatlakozása óta hagyományosan jól együttműködik a visegrádi csoporttal, és gyakran koordinálják prioritásaikat.

„Örülök neki, hogy ezt megtehetjük, főleg, hogy Szlovéniának további felelőssége van az Európai Unó Tanácsának elnöksége élén”, mondta, hozzátéve, az Európai Unió számos kihívás előtt áll, amelyre meg kell találnia a válaszokat.

Örömének adott hangot, hogy vendégül láthatja a visegrádi országok miniszterelnökeit, egyben megköszönte azt a támogatást, amelyet Szlovéniának nyújtottak a világjárvány alatt.

Amíg az Európai Unió nem tudta a segítséget megszervezni, ezek az országok védőfelszereléssel és oltóanyaggal támogatták Szlovéniát, mondta.

 

POLITIKA

Címkék:

janez jansa, slovenia, v4, viktor orban, visegrad group