Orbán Viktor: Sikerült elkerülni a világháborút, de a harcok elhúzódnak

Orbán Viktor: Sikerült elkerülni a világháborút, de a harcok elhúzódnak

Orbán Viktor magyar miniszterelnök interjút adott a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol elmondta, hogy a NATO-csúcson sikerült elkerülni a harmadik világháborút, mivel az Észak-atlanti Szövetség nem vette fel sorába Ukrajnát. A miniszterelnök elmondta, minden eszközzel fel fognak lépni Brüsszel bevándorláspárti terveivel szemben.

POLITIKA 2023. JÚLIUS 14. 08:40

Mindenre kiterjedő kormányülés

„Szerda este kezdtük meg a kormányülést és péntek délben zárjuk” – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök a Sopronbánfalván tartandó háromnapos kihelyezett kormányülés féltávjánál, egy helyi studióban nyilatkozva elmondta, hogy ilyenkor az aktuális ügyek mellett az úgynevezett „nagy ügyekről” is esik szó.

„Ilyen ügyek az energiaellátás, a mezőgazdaságban zajló technológiai folyamatok, valamint a honvédelem és a demográfiai folyamatok, családtámogatási döntések” – közölte. Mint mondta, másfajta jövő vár a magyarokra, ha van háború. Kiemelte, hogy nyugaton továbbra is háborút akarnak, ez a NATO-csúcson megerősítést nyert, a béke hangján pedig alig-alig beszélnek, így belátható időn belül nem fog véget érni a háború és nem szűnnek meg a szankciók. „Ezek nélkül visszatérhetnénk a normális gazdasági növekedési pályájára” – szögezte le. Felhívta a figyelmet, hogy

a kormánynak megvan a terve, hogy a háború és a szankciók ellenére év végére egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

A magyarok a saját tapasztalataikra támaszkodnak

A miniszterelnök a migrációval kapcsolatban elmondta, a héten Brüsszelben egy megbeszélésen a többség úgy döntött, hogy bevezeti a kötelező migránskvótát, ez Magyarországra évente több tízezer migráns betelepítését jelentené, migránsgettók építésére kötelezné a tagállamokat.

„A tegnapi kormányülésen áttekintettük milyen politikai és jogi lehetőségünk van arra, hogy megakadályozzuk Brüsszelt a terve végrehajtásában” – tette hozzá.

Orbán Viktor felidézte, hogy az elmúlt egy évben az unió határainál 330 ezer illegális migránst tartóztattak fel, ebből 270 ezret a magyar határnál. A miniszterelnök nem zárja ki, hogy a „brüsszeli kollégáknak” lehetnek jó meglátásaik bizonyos kérdésekben, de

a migrációval kapcsolatban nekünk a saját tapasztalatainkra kell támaszkodnunk.

„Mindig fel kell idézni az emlékezetünkben, hogy hogyan csaptak össze az erőszakos és felfegyverzett migránsok a magyar határőrökkel Röszkénél, hogyan meneteltek keresztül az országon százezrével, hogyan szállták meg a budapesti pályaudvarokat, tehát nekünk van tapasztalatunk, nekünk ebből kell dolgozni. A tapasztalat azt mondatja velünk, hogy semmilyen migráció” – szögezte le a kormányfő. A miniszterelnök szerint egyetlen megoldása van a migrációnak, mégpedig az, hogy akinek menedékkérelmét nem bírálták el, annak az unió határán kívül kell maradnia. Elmondta, Magyarország a kérdésben saját modellt épített fel, ezért sincsenek Magyarországon migránsok.

A magyar migrációs modellről a miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszel szerint ez nem helyes, ezért nem akarják ezt a modellt átvenni. „A magyar emberek három perc alatt kipenderítenék azt a kormányt, amelyik úgy viselkedne, mint a nyugati kormányok” – fogalmazott. Jelezte, hogy amíg nemzeti kormány van Magyarországon, addig nem lesznek migránsgettók, éppen elég munka volt annak idején a menekülttáborokat felszámolni.

Leszögezte, hogy nem szabad engedni az ellenzéki követeléseknek. „Kiderült, hogy dollárban, euróban és fontban is fizetik az ellenzéket, és aki fizet, az rendeli a nótát” – jegyezte meg. A miniszterelnök közölte, hogy a migránsokkal szembeni küzdelem első frontvonala a magyar parlamentben van, miután

a baloldal lebontaná a határkerítést és migránsgettókat csinálnának Magyarországon.

A magyar baloldal eladta a hazáját

„Ezek az emberek nem a magyar emberek érdekeiből cselekednek, hanem külföldi megbízóik érdekei szerint járnak el” – mondta a baloldal finanszírozási botrányával kapcsolatban. A miniszterelnök szerint akik ezt korrupciónak nevezik azok nem járnak messze a valóságtól, a korrupció pedig mindenhol bűncselekmény, ő maga egyébként szuverenitási kérdésként tekint rá.

„Nem egyértelműek a mostani szabályok, a mostani jogszabályok alapján is bűncselekmény ez, de biztosan egyértelműsíteni kell a szabályokat. Aki eladja Magyarország szuverenitását, aki pénzt fogad el, az bűncselekményt követ el” – szögezte le a miniszterelnök.

Hozzátette, hogy van egy úgynevezett gazdaságpolitikai rendszer, ami minden évben kiadnak, hogy a tagállamoknak mit kellene tenniük gazdaságuk megváltozása érdekében. Brüsszelnek idén is van egy olyan javaslata, amely a rezsicsökkentés kivezetéséhez vezetne – mondta. Megjegyezte, hogy tegnap is tárgyaltak arról a kormányülésen, hogy ezt hogyan tudják megakadályozni. A kormányfő elmondta azt is, tárgyaltak egy új hulladékgazdasági rendszerről, amelynek bevezetése hátrányosan érintené a borászokat, ezért most erre is próbálnak megoldást találni.

Szokatlan ukrán kommunikáció

„Kétségkívül az ukránok kommunikációs stílusa szokatlan. Ha bajban és segítséget kérsz, viselkedj rendesen” – fogalmazott a kormányfő arra a felvetésre, hogy a NATO-csúcs után már a brit védelmi miniszter is kritizálta az ukrán elnököt, mondván, hogy lehetne hálásabb. Orbán Viktor szerint az ukránok nagyon nagy bajban vannak, de fontosnak tartja, hogy a magyarok ne fogadják el az ukrán nézőpontot a sajátjukként, mert azzal bele lehet sodródni a háborúba ami egyben világháborút jelentene.

A helyzet továbbra is rendkívül veszélyes – szögezte le Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy naponta százával, olykor ezrével halnak meg emberek a szomszédunkban. A kormányfő egyébként egyetért Zelenszkij ukrán elnök azon kijelentésével, hogy az USA öt perc alatt véget vethetne a háborúnak. Úgy véli ugyanis, hogy ha az amerikaiak a háború végét akarnák, akkor annak már holnap vége lenne. Orbán Viktor megjegyezte, hogy a NATO-csúcson sem kaptak választ arra, hogy az amerikaiak ezt miért nem akarják.

 

POLITIKA

Címkék:

brussels, hungarian prime minister, NATO, viktor orban, war