Orosz katonai cégeknek szállít a német vállalat?

A német szövetségi kormány felteszi a kezét és Brüsszelre mutogat, miközben a németek nyerészkednek az Oroszországgal való kereskedelemből.

POLITIKA 2024. MÁJUS 3. 04:27

Az orosz–ukrán háború ellenére a jelek szerint további radioaktív anyagok szállítását tervezik Németország és Oroszország között, ez derül ki az Südwestrundfunk (SWR) német közmédia kutatásaiból. A jelentés szerint a holland hatóságok több alkalommal is radioaktív anyagok szállítását engedélyeztek az alsó-szászországi Lingenben található fűtőelemgyárból egy orosz cégnek, a szállítmányok célpontja pedig egy olyan vállalat, amely állítólag szoros kapcsolatban áll az orosz hadsereggel.

Ezeket a szállítmányokat Rotterdamon keresztül bonyolítják le. Az SWR szerint Szentpétervár és Rotterdam, illetve a franciaországi Dunkerque között két teherhajó közlekedik e célból, és ezen az útvonalon keresztül rendszeresen szállítanak uránt Oroszországból Lingenbe is. Ebben az esetben a holland dokumentumok szerint urántartalmú termékeket szállítanak a lingeni fűtőelemgyárból a Moszkva melletti Elektrostalban működő MSZ Machinery vállalatnak.

A Moszkvától mintegy 50 kilométerre keletre fekvő gyárcsarnokban radioaktív anyagokat dolgoznak fel. A cég egyik videójában egy vezető beosztású dolgozó így nyilatkozik:

„Az újrafeldolgozás után a nukleáris technikusok urán-oxidot kapnak […]. Ezt használják atombombák építésére és atomerőművek üzemanyagaként”.

Meg nem erősített hírek szerint az üzemben nukleáris tengeralattjárókhoz is gyártanak üzemanyag rudakat, Alekszej Schwarz környezetvédelmi aktivista és egykori Navalnij-alkalmazott pedig így írta le a céget: „Az MSZ-nek engedélye van a nukleáris energia védelmi célú felhasználására, nukleáris fegyverek és nukleáris energetikai létesítmények katonai célú gyártására. A Roszatommal való bármilyen kapcsolat az orosz atomfegyverekbe való befektetés”.

Az alsó-szászországi környezetvédelmi minisztérium felelős a lingeni fűtőelemgyár felügyeletéért. Christian Meyer környezetvédelmi miniszter kifejtette, hogy a határokon átnyúló uránszállításokat a szövetségi kormány és az EU szabályozza. Ugyanakkor egyértelműen bírálta, hogy ilyen szállítmányok még mindig rendszeresek Németország és Oroszország között. Az SWR állásfoglalást kért az illetékes szövetségi hatóságoktól és minisztériumoktól a Lingenből Oroszországba irányuló szállításokról, azok pedig kivétel nélkül Brüsszelre mutogattak.

Ezekkel a szállítmányokkal a lingeni fűtőelemgyár az orosz fegyveripar strómanjává teszi magát, legalábbis ezt állítják különböző civil szervezetek. „A lingeni urán azzal fenyeget, hogy orosz atomfegyverekben és az orosz haditengerészet atom-tengeralattjáróiban használják majd fel. A kérelmezett uránexport ezért egyértelműen sérti a német és az európai szankciós szabályokat” – mondta a közmédiának az egyik szervezet vezetője.

További pikantériája a dolognak, hogy az alsó-szászországi Lingenben található fűtőelemgyár tulajdonosa a francia Framatome cég, amely továbbra is élénk uránkereskedelemben vesz részt orosz állami vállalatokkal.

POLITIKA

Címkék:

germany, nuclear energy, russia, war