Az orosz elnök elrendelte a hadsereg részleges mozgósítását

Az orosz elnök elrendelte a hadsereg részleges mozgósítását

"Ennek a Nyugatnak az a célja, hogy meggyengítse, megosztja és végül elpusztítsa országunkat. Már egyenesen azt mondják, hogy 1991-ben sikerült feldarabolniuk a Szovjetuniót, és most eljött az idő, hogy maga Oroszország is szétesik halálosan ellenséges régiók és területek sokaságára. És már régóta szövögetik ezeket a terveket" – jelentette ki az orosz néphez intézett beszédében Vlagyimir Putyin, amelyben bejelentette a szerdán kezdődő mozgósítást.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 21. 08:22

Beszédem témája a donbászi helyzet és az Ukrajnában 2014-ben fegyveres puccs eredményeként hatalomra került neonáci rezsim alól felszabadító különleges katonai művelet menete – kezdte beszédét az orosz elnök, majd így folytatta: „ma önökhöz fordulok: országunk minden polgárához, a különböző generációkhoz, korosztályokhoz és nemzetiségekhez tartozó emberekhez, nagyszerű hazánk népéhez, mindazokhoz, akiket a nagy történelmi Oroszország egyesít, katonákhoz és tisztekhez, önkéntesekhez, akik most a fronton harcolnak, akik harci szolgálatot teljesítenek, testvéreinkhez – a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, Herszon és Zaporozsje régiók és más, a neonáci rezsim alól felszabadított területek lakosaihoz. Az Oroszország szuverenitásának, biztonságának és területi integritásának védelméhez szükséges, sürgős lépésekről, honfitársaink azon vágyának és akaratának támogatásáról, hogy maguk határozzák meg jövőjüket, valamint egyes nyugati elitek agresszív politikájáról van szó, akik minden eszközzel megpróbálják fenntartani uralmukat, és ennek érdekében megpróbálnak blokkolni és elnyomni minden szuverén, független fejlődési központot, hogy továbbra is ráerőltethessék akaratukat más országokra és népekre, és beültethessék álcivilizációjukat” – jegyezte meg Vlagyimir Putyin. Ahogy fogalmazott,

„ennek a Nyugatnak az a célja, hogy meggyengítse, megosztja és végül elpusztítsa országunkat. Már egyenesen azt mondják, hogy 1991-ben sikerült feldarabolniuk a Szovjetuniót, és most eljött az idő, hogy maga Oroszország is szétesik halálosan ellenséges régiók és területek sokaságára. És már régóta szövögetik ezeket a terveket. Bátorították a nemzetközi terrorista bandákat a Kaukázusban, a NATO támadó infrastruktúráját a határaink közelébe szorították. A totális ruszofóbiát tették fegyverükké, többek között évtizedeken keresztül céltudatosan szították az oroszgyűlöletet, különösen Ukrajnában, ahol előkészítették az oroszellenes narratívát, ágyútöltelékké tették az ukrán népet, és belekényszerítették őket a hazánkkal vívott háborúba”

– jelentette ki az elnök, aki úgy véli, hogy ezt a háborút még 2014-ben indították el, fegyveres erőket vetettek be a civilek ellen, népirtást, blokádot és terrort szerveztek azok ellen, akik nem voltak hajlandók elismerni az államcsíny következtében Ukrajnában létrejött kormányt. És miután a mai kijevi rezsim valóban nyilvánosan elutasította a donbásszi probléma békés megoldását, és ráadásul bejelentette, hogy igényt tart a nukleáris fegyverekre, teljesen egyértelművé vált, hogy elkerülhetetlen egy újabb nagyszabású offenzíva a Donbassz ellen, ahogyan ez már kétszer is megtörtént. És akkor, ugyanilyen elkerülhetetlenül, az orosz Krím elleni támadás következne – Oroszország ellen – mondta.

„Ebben az összefüggésben a megelőző katonai művelet megindításáról szóló döntés feltétlenül szükséges és az egyetlen lehetséges döntés volt. Fő célkitűzései – Donbász teljes területének felszabadítása – változatlanok voltak és maradnak”

– hangsúlyozta Putyin, aki szerint a Nyugat nukleáris fegyverekkel fenyegeti Oroszországot, „erre pedig fegyverekkel kell válaszolnunk – ez nem blöff” – szögezte le, majd megjegyezte hogy „a Luhanszki Népköztársaságot már gyakorlatilag teljesen megtisztították a neonáciktól, most folytatódnak a harcok a Donyecki Népköztársaságban. Nyolc év alatt a kijevi megszálló rezsim hosszú távú erődítmények mélyen húzódó sorát hozta itt létre”. Vlagyimir Putyin úgy véli, hogy

„a frontális roham súlyos veszteségeket okozna, ezért egységeink és a donbászi köztársaságok katonai egységei tervszerűen és hozzáértő módon tevékenykednek és lépésről lépésre felszabadítják Donyeck földjét, megtisztítják a városokat és falvakat a neonáciktól és segítenek azoknak az embereknek, akiket a kijevi rezsim túszokká és emberi pajzsokká tett”.

Az orosz elnök végül úgy fogalmazott: „mint tudják, a különleges katonai művelethez hivatásos katonák tartoznak, akik szerződés alapján teljesítenek szolgálatot. Az önkéntes formációk is vállvetve harcolnak velük: különböző nemzetiségű, foglalkozású és korú emberek – igazi hazafiak. Oroszország és Donbász védelmét szolgálják”.

A mozgósítási intézkedésekről szóló rendeletet már közzétették a Kreml honlapján.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

president, russia, vladimir putin