Rendkívüli: elfogadja az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet, de további feltételekhez köti a források kifizetését

A brüsszeli testület elfogadja a Magyarország által benyújtott tervet a helyreállítási alapról, és aláírja a partnerségi megállapodást az operatív programokról, de további feltételekhez akarja kötni az uniós pénzek kifizetését, írja az egyik magyar portál.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 24. 07:20

Brüsszel keményen fellép Magyarországgal szemben – ezzel a címmel írt cikket november 23-án a Frankfurter Allgemeine Zeitung, amely „megbízható” brüsszeli forrásokra hivatkozva úgy fogalmaz, hogy „a Bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett reformígéreteit”.

A Mandiner nevű magyar portál információi szerint azonban a helyzet korántsem annyira egyértelmű, mint ahogy az a német portál anyagából tűnhet. Brüsszel és Budapest között ugyanis az európai uniós források kapcsán három témában folytak a tárgyalások, emlékeztet a portál. Az egyik kérdés a Magyarországgal szemben április 5-én, két nappal a 2022-es országgyűlési választásokat követően megindított jogállamisági, kondicionalitási eljárás. Ezt a kérdést kapcsolta össze Brüsszel a helyreállítási alapról szóló tárgyalásokkal és a Magyarországnak az uniós szerződés szerint, a hétéves operatív programokon keresztül járó kohéziós források kifizetésével.

Amikor ugyanis a kondicionalitási eljárást megindították hazánkkal szemben, akkor a Bizottság leszögezte, a helyreállítási alapról és a Magyarországot megillető kohéziós források kifizetéséről csak akkor indulhat meg a tárgyalás, ha Magyarország eloszlatja Brüsszel jogállamisági aggályait, és eredményesen lezárul a jogállamisági kérdésekben indított kondicionalitási eljárás. Az eljárás megindítását követően a magyar kormány és a Bizottság között hónapokon át tartó tárgyalássorozat kezdődött, amelynek az eredménye végül az lett, hogy Magyarország vállalta, megvalósít egy 17 pontból álló, a Bizottság által is elfogadott jogállamisági, korrupcióellenes intézkedési csomagot. A javaslatcsomagból az elmúlt hetekben törvények sora született, a magyar Országgyűlés ugyanis minden, a megállapodásban rögzített pontot törvényi erőre emelt.

A Mandiner információi szerint azonban most megváltozott a Bizottság álláspontja, ugyanis nem elégedettek maradéktalanul a magyar intézkedésekkel, ugyanakkor ennek ellenére is elfogadják a Magyarország által benyújtott tervet a helyreállítási alapról, valamint aláírják a kohéziós forrásokhoz szükséges partnerségi megállapodást is,
azonban további feltételekhez kötik a kifizetéseket.

A magyar kormánynak tehát sikerült elérnie, hogy elfogadják a helyreállítási tervet, valamint tető alá hozták a partnerségi megállapodást is, ugyanakkor további tárgyalásokra van szükség a konkrét kifizetésekhez, összegez cikkében a portál.

POLITIKA

Címkék:

brussels, european comittee, Hungary, v4, viktor orban