Tetemes összeget költhetett a magyar egyesült baloldal buszoztatásra a tavalyi kampányfinisben

A tavaly március 15-i rendezvény tömegének biztosítására közel százmilliót költhetett a magyar baloldal, a felvételek tanulsága szerint hiába, hiszen még így sem volt jelentős a sokaság.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 4. 10:40

A DatAdat Professional Kft. összesen több mint 50 millió forintot, míg a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mintegy 40 milliót költött buszos utaztatásra, illetve személyszállításra tavaly márciusban – értesült a Mandiner az egyesült ellenzék kampányfinanszírozását vizsgáló hatósági eljárásra rálátó forrásból. A lap szerint a baloldalhoz köthető, az amerikai kampányfinanszírozási ügyben is érintett DatAdat az ellenzéki összefogás március 15-i, a Donald Tusk lengyel baloldali vezér közreműködésével megtartott kampányrendezvényével összefüggésben bízhatott meg egy személyszállítással foglalkozó vállalkozást autóbuszos szolgáltatással.

Ugyanezzel a céggel márciusban – az MMM is szerződhetett, mégpedig a fenti összegben. Ezek nyomán az egyesült ellenzék többszáz, egyenként ötvenfős busznyi résztvevőt fuvarozhatott az eseményre, ami kétséges, tekintve hogy alig akad olyan cég, aminek ekkora kapacitása lenne.

Emlékezetes, hogy a hatpárti baloldali összefogás a kampányfinisben tartott nagygyűlést, a szervezők büszkén számoltak be róla, mekkora tömeg gyűlt össze az eseményre, noha a felvételek tanúsága szerint nem volt jelentős a sokaság.

A Mandiner azt is felidézte, hogy a DatAdat több országon átívelő cégcsoportot hozott létre. Arról korábban a 24.hu című balliberális portál számolt be, hogy bécsi cégükben Bajnai Gordon bukott kormányfőék mellett többségi tulajdonrésszel bír a Higher Ground Labs Fund III LP. Utóbbi szervezet az amerikai Demokrata Párthoz köthető, és „azzal a kifejezett céllal hozták létre Donald Trump elnökké választása után, hogy a Szilícium-völgyből ihletett digitális tudástárral és technológiákkal felrázza a sokkolt Demokrata Pártot annak érdekében, hogy a demokrata értékrendű választók minél nagyobb számba menjenek el választani”.

A DatAdat érintett abban a botrányban is, melynek lényege, hogy a Karácsony Gergely balliberális főpolgármester volt főtanácsadója, Korányi Dávid által az Egyesült Államokban gründolt Action for Democracy (AD) nevű szervezet összesen mintegy hárommilliárd forintnyi dollárt biztosított a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak. Az összegből bőven jutott Bajnaiék cégének, aminek észt leányvállalata az Erősítő nevű balos propagandaoldal adatkezelőjeként is feltűnt.

A DatAdat bevallottan dolgozott a magyar ellenzék kampányában a tavalyi parlamenti választások előtt.

A Bajnaihoz köthető DatAdathoz az AD-től közvetlenül is érkezett pénz, de az MMM-en keresztül is kapott a cég több millió eurónak megfelelő összeget. A buszoztatást is megrendelő budapesti cégben korábban áttételesen Bajnainak is volt tulajdonrésze, jelenleg Ficsor Ádám volt szocialista titkosszolgálati miniszter és Szigetvári Viktor egykori MSZP-s kampányfőnök viszi a vállalkozást.

A tiltott külföldi kampányfinanszírozás gyanúját felvető machinációk miatt mind a magyar adóhatóság, mind az Állami Számvevőszék vizsgálatot indított, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai házkutatást is tartottak a cégcsoport székhelyén. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának korábban a Nemzeti Információs Központ készített jelentést a pénzmozgásokról, melynek nyilvánosságát feloldották.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, leftists, money