Több ezer elutasított migráns bújt el az országban

A kormány semmit sem tud arról a több ezer migránsról, akiknek elutasította a menedékkérelmét, de nem sikerült kitoloncolni őket.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 28. 12:51

A NewsTalk médium által szemlézett kormányzati adatok aggasztó és döbbenetes dologra világítanak rá Írországban. 2018 és 2022 között 4631 kitoloncolási végzést adtak ki olyan bevándorlókra, akiknek elutasították a menedékkérelmét. Ezek közül a Nemzeti Bevándorlási Hivatal (GNIB) mindössze 314 végzést, vagyis 7 százalékot hajtott végre, míg az igazságügyi minisztérium további 430 esetben (9 százalék) nyújtott segítséget az ír területet önként elhagyó embereknek.

A fennmaradó 84 százalék, mintegy 3887 ember jelenleg ismeretlen státusszal tartózkodik az országban, a kormány pedig semmit sem tud róluk.

Ráadásul ha csak a tavalyi évet nézzük, akkor az ír állam mindössze 26 olyan személyt toloncolt ki sikeresen, akik ellen ilyen végzést adtak ki, ez pedig mindössze 5 százalékot tesz ki. Az ellenzéki pártok bírálták a kormányt az országot sújtó menekültügyi válság közelmúltbeli kezeléséért.

Nem csoda, hiszen 2022-ben Írországban rekordév volt a menedékjogi kérelmek száma szempontjából: 13 651 kérelem érkezett, és az igazságügyi minisztérium adatai szerint ez a szám hatszorosa a 2021-es adatnak. Az Írországba irányuló bevándorlás szintén 15 éves csúcsot ért el 2022-ben.

Az ellenzéki vezetők szerint ezek az adatok azt bizonyítják, hogy a kormánytagok és a kormánypártok vagy nem alkalmasak az ország vezetésére, vagy egyáltalán nem érdekli őket, hogy mennyire súlyos a helyzet most, és milyen veszélyeket hordoz magában az ellenőrizetlen illegális bevándorlás. Hermann Kelly, az Ír Szabadságpárt elnöke azt nyilatkozta egy lapinterjúban, hogy

„Írországnak semmilyen értelemben nincs határa és nincs bevándorlási politikája azon túl, hogy engedjünk be mindenkit, és hagyjuk, hogy maradjon. Elég felháborító, hogy állampolgársággal jutalmazzák azokat, akik illegálisan léptek be az országunkba, ahogyan azt McEntee igazságügyi miniszter tette nemrég”.

Peadar Tóibín, az Aontú párt vezetője a NewsTalknak pedig arról beszélt, hogy „döbbenetes helyzet, hogy azok, akiknek elbukott a menedékkérelme, azok túlnyomó többsége vagy még mindig az országban van, vagy a kormány nem tudja, hol vannak”.

Az írországi menekültügyi válság a múlt hónapban akkor került a címlapokra, amikor a kormány adataiból kiderült, hogy a dublini repülőtérre tavaly nemzetközi védelmet kérő újonnan érkezők 40 százaléka elvesztette vagy megsemmisítette úti okmányait a felszállás és a bevándorlási ellenőrzésre való megérkezés között, amit az ellenzéki pártok vezetői jelentős biztonsági kockázatnak neveztek.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

deportation, failure, illegal migrants, ireland