Töretlen a monarchia támogatottsága

II. Erzsébet királynő nem régen bekövetkezett halála ellenére sem csökkent az alkotmányos monarchiát támogatók száma, amely egyes korosztályok esetében majdnem elérte a 90 százalékot.

POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 15. 15:39

Miközben az Egyesült Királyság a III. Károly király vezette új korszakba lép át, úgy tűnik, hogy a monarchia támogatottsága továbbra is rendkívül magas az állampolgárok körében. A YouGov 1727 felnőtt megkérdezésével készült felmérése szerint a lakosság 64 százaléka támogatja a monarchiát, háromszor annyian, mint ahányan ellenzik azt.

A korona támogatottsága régóta magas, a királynő halála ezen nem sokat változtatott. Azonban a támogatás az elmúlt évtizedben kissé csökkent, a csúcson 2012-ben gyémántjubileum évében volt, akkor a kutatók szerint a megkérdezettek 75 százalék támogatta a monarchiát.

A mostani közvélemény kutatás szerint, bár minden korcsoportban többen támogatták a monarchiát, mint ahányan ellenezték, az idősebb britek jóval nagyobb arányban mutatták ki támogatásukat. A 65 év felettiek 84 százaléka mondta azt, hogy meg akarja tartani a monarchiát, míg a 18-24 évesek körében ez az arány 40 százalék. Politikai hovatartozás szerinti bontásban a konzervatív szavazók 87 százaléka támogatta a monarchia megtartását, szemben a munkáspárti szavazók 49 százalékával és a liberális demokraták 69 százalékával.

A rekord hosszúságú, hetven évig uralkodó királynő örökségét tekintve a lakosság 87 százaléka úgy véli, hogy Nagy-Britannia egyik legnagyobb uralkodójának fogják tekinteni, 59 százalékuk pedig úgy véli, hogy a monarchiát jobbá tette. Uralkodása alatt a királynő túljutott a botrányokkal és viszályokkal teli időszakokon, mint például a királynő pénzügyeivel kapcsolatos kritikák az 1990-es évek elején, amikor beleegyezett, hogy több mint hat évtized óta ő legyen az első uralkodó, aki jövedelemadót fizet.

III. Károly királynak a trónra lépése után is nőtt a népszerűsége. A közvélemény 63 százaléka úgy véli, hogy jó munkát fog végezni királyként, ami hat százalékpontos növekedés május óta. A közhangulatot valószínűleg részben a nemzethez intézett első beszédében nyújtott teljesítménye is befolyásolta, amelyet a beszédet látók 94 százaléka eléggé vagy nagyon jónak értékelt. A megkérdezettek 73 százaléka azt is mondta, hogy véleménye szerint Károly jó vezető lesz édesanyja halála után.

Úgy tűnik, a Brit Nemzetközösség támogatása is megerősödött. Egy nemrég készített felmérés szerint az ausztrálok többsége, 60 százaléka úgy véli, hogy az országnak meg kell tartania a brit monarchiát szuverénként, ami 2012 óta öt százalékos növekedést jelent.

POLITIKA

Címkék:

crown prince, united kingdom