Újabb lesújtó kutatás került nyilvánosságra a Biden-adminisztrációról

A felmérés első sorban a kormány munkáját értékelte, de az is kiderült, hogy a válaszadók 65 százaléka szerint az elnöknek nem kellene újra indulnia a választásokon.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 28. 09:57

Mindössze az amerikaiak negyede gondolja úgy, hogy Joe Biden elnöknek 2024-ben újra indulnia kellene a választásokon, derül ki egy friss felmérésből, amelyet a Politico tett közzé.

A közvélemény-kutatásban részt vevők alig több mint egynegyede, 28 százaléka mondta azt, hogy indulnia kellene a választáson, és közülük csak 15 százalék mondta azt, hogy mindenképpen. A megkérdezettek csaknem kétharmada, 65 százalék szerint nem kellene indulnia, és közülük 46 százalék mondta azt, hogy biztosan nem kellene.

A felmérés szerint jelenleg a megkérdezettek 56 százaléka nem támogatja az elnököt, emellett több témában is a választók alapvetően negatív véleményen vannak az adminisztráció munkáját illetően. Általánosságban pedig a válaszadók 59 százaléka nem helyesli az elnök gazdaságpolitikáját. A gazdaságpolitikán belül kiemelten ellenezték a megkérdezettek a jelenlegi munkahelypolitikát, amit 49 százalékuk helytelenített. Ehhez hasonló értékek jöttek ki az energiapolitika és a nemzetbiztonság terén is, amelyekkel kapcsolatban összességében a válaszadók nagyobbik része nem támogatja a kormány tevékenységét.

Ugyanebben a felmérésben megkérdezték a válaszadókat arról is, hogy Donald Trump volt elnöknek indulnia kellene-e a 2024-ben tartandó elnökválasztáson. A kérdésre a válaszadók 34 százaléka válaszolt igennel, azon belül is 22 százalékuk azt mondta, hogy a volt elnöknek mindenképpen újra kellene indulnia.

Donald Trump a múlt héten, egy héttel a félidős választások után, Mar-a-Lagóban tartott beszédében jelentette be hivatalosan elnökjelöltségét.

„Ezt hívjuk mi nemzeti nagyságrendnek, mert országunk most jobb lehet, mint valaha. Az országunk már nem nagyszerű. Ez egy zűrzavar. De az országunk nagyobb lehet, mint valaha is volt. Az előttünk álló hónapokban még több, sokkal több tennivalónk lesz. Az előttünk álló út nem lesz könnyű” – mondta Trump.

A Joe Biden elutasítottságát már nem először állapítják meg a közvélemény-kutató intézetek, nemrég, az Economist és a YouGov közösen készített felméréséből is kiderült, hogy csak minden negyedik demokrata támogatta az elnököt abban, hogy újra induljon az elnökválasztáson 2024-ben. Ebben a felmérésben az összes megkérdezetteknek mindössze a 22 százaléka mondta azt, hogy Bidennek újra kellene indulnia.

POLITIKA

Címkék:

elections, joe biden, polls, united states of america