Van, ami örök! – Ismét megnyílt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Erdélyben

Van, ami örök! – Ismét megnyílt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Erdélyben

Számunkra, magyarok számára és Európa és a világ számára a legfontosabb – és más alternatíva nincs is – a béke, jelentette ki a nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján az erdélyi Tusnádfürdőn. A Kárpát-medence nagyszabású szellemi műhelyét idén – két év kihagyás után – "Van, ami örök" a jelmondattal rendezték meg.

POLITIKA 2022. JÚLIUS 20. 12:28

Most nagy szükség van arra, hogy megtaláljuk, hogy mi az, ami örök, ami viszonyítási pont lehet ebben a nagyon bizonytalan és változó világban, mondta Németh Zsolt a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megnyitóján a tábor mottójára utalva.

Mint mondta, van gond a világban, van ok az aggodalomra, de

mi nem ezért vagyunk itt Tusványoson, hogy kikerüljön ezekből a gondokból és aggodalmakból, hanem azért, hogy megtaláljuk a megfelelő alapállást, a megfelelő válaszokat.

Ezért is volt jó döntés a „Van, ami örök” jelmondat kiválasztása.

Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett, 1990-ben a rendszerváltás idején szervezték az első Bálványosi Szabadegyetemet, amelyen azóta annyi termékeny ötlet, gondolt született, ami a nemzetpolitikára is nagy hatással volt, és

nem egy gondolatból, ötletből – azóta több évtizede – már működő valóság lett: törvények, alaptörvény született a Tusványoson megfogant gondolatokból, és olyan gyakorlatok, amelyeknek köszönhetően elmondhatjuk, hogy az elmúlt 12 év Magyarország és a magyar nemzet életében talán az egyik legszebb és az egyik legeredményesebb 12 év volt.

Az államtitkár úgy fogalmazott elmondta, nemzetpolitika szempontjából Tusványoson kezdődik el a következő év. Tehát a 2023-as év nemzetpolitikai alapjait most fektetjük le, tette hozzá, kiemelve:

Számunkra, magyarok számára és Európa és a világ számára a legfontosabb – és más alternatíva nincs is – a béke.

Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy 2020 tavaszán, amikor megfogalmazták a 31.Tusványos mottóját, még nem tudták, mit hoz a következő két év, ami alatt radikálisan megváltozott a világ. Az elmúlt két év eseményei, a járvány, a válság és a háború miatt azonban nem változtatták meg a mottót, és jó döntés volt ennél a jelmondatnál maradni: Van, ami örök. Mert ha nincs ilyen, akkor nem tudjuk, hogy hogyan építsük tovább a jövőt.

Hozzátette, amikor ennyi kihívással kell szembenézni, akkor mindig a legjobb az, hogy mihez van visszatérni, mik azok az alapvető értékek, gyökerek, ahova vissza kell térni ahhoz, hogy jövőt tudjunk tervezni és építeni.

POLITIKA

Címkék:

hungarian nation, transylvania, tusvanyos