Van értelme hazugokkal vitázni?

Van értelme hazugokkal vitázni?

Vitára hívta ki vasárnap Orbán Viktor magyar kormányfőt a baloldal jelöltje, Márki-Zay Péter. A miniszterelnök eddig nem reagált a „kihívásra”, a Mediaworks Hírcentrum ugyanakkor azt írja: Márki-Zay szinte egymás utáni mondatokban képes állítani valamit, majd annak az ellenkezőjét is – kérdés tehát, van-e értelme hazugokkal vitázni?

POLITIKA 2022. JANUÁR 17. 17:15

Vitára hívom Orbán Viktort – jelentette be Márki-Zay Péter, a magyarországi baloldal jelöltje vasárnap este a Facebook-oldalán. „Álljunk ki az emberek elé, mutassuk meg, milyen országot képzelünk el!” – fogalmazott.

A magyar miniszterelnök eddig nem reagált a „kihívásra”, azonban a Mediaworks Hírcentrum szerint ez nem meglepő, tekintve, hogy Márki-Zay Péter bármilyen megszólalását nehéz komolyan venni. A baloldal jelöltje arról híres, hogy kijelent valamit, majd amikor kérdőre vonják, akkor azonnal az ellenkezőjét mondja. De olyan is előfordult, hogy egyszerűen letagadta saját mondatait.

Márki-Zay ezzel a legismertebb baloldali hagyományokat vitte tovább: a Hírcentrum felidézte: a 2006-os miniszterelnöki vitát a szocialista jelölt, Gyurcsány Ferenc szenvedélyesen végighazudta. Az akkoriban újrázásért küzdő MSZP-s kormányfő arról beszélt Orbán Viktor felvetésére, hogy „senki nem akar gyógyszerfelírási díjat bevezetni” – de kiderült, hogy igazság pont ennek az ellenkezője, csupán a név változott meg: vizitdíj lett belőle.

A kampányban és a vitán elhangzott, hogy a baloldali kormány csökkentené az áfát. A választások után nem sokkal a duplájára emelkedett ez az adónem.

Gyurcsányék azt ígérték, hogy csökkenni fognak a rezsiárak. Ehelyett drágult a villany, a gáz, a fűtés és a víz is. Később az MSZP-s miniszterelnök a saját pártja előtt Balatonőszödön elmondta: „hazudtunk reggel, éjjel meg este”.

A példák hosszú sora bizonyítja, hogy a baloldal a csillagokat is lehazudná az égről, csak, hogy hatalomhoz jusson. A kérdés már csak az, hogy van-e értelme hazugokkal vitázni? A válasz hamarosan kiderül – írja a MW Hírcentrum.