A brüsszeli szankciók miatt megszűnt a benzinárstop Magyarországon

A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány – a Mol olajvállalat javaslatára – az üzemanyagárstopot megszünteti – jelentette be kedden késő este Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 7. 06:16

Megszűnt a benzinárstop, az intézkedés kedden 23 órától lépett életbe, a Mol-kutak alapján a benzin literenkénti irányadó ára 641, a dízelé 699 forint lesz

– jelentették be kedden este, rendkívüli Kormányinfó keretében, amelyen Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója is részt vett. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Magyarország hiába harcolt eredményesen a szankciók ellen és kapott mentesítést, mégis bekövetkezett, amitől tartottunk – fogalmazott Gulyás. Zavarok álltak elő Magyarország üzemanyag-ellátásában, import nélkül nem megoldható az ellátás. A 480 forintos benzinárat nem tudjuk tovább biztosítani a magyar családok számára – jelentette ki a miniszter.

Soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban az elmúlt napokban – mondta Hernádi Zsolt. A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint a töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin- és dízelüzemanyag. Ilyen korábban nem történt – tette hozzá. Idén eddig 2,2 milliárd liternyi üzemanyagot adtak el, míg tavaly 1,5 milliárdot. Több mint 500 millió liternyi üzemanyagot értékesítettek az elmúlt napokban.

Hernádi Zsolt arra is kitért: 871 darab rendelést kellett visszamondaniuk. A helyzet kritikussá vált, a kereslet az egekbe szökött, beindult a pánik. A Mol eddig bírta – jelentette ki az elnök-vezérigazgató. Hozzátette, minden tőlük telhetőt megtesznek az ellátás biztosításáért, dolgoznak azon is, hogy a dunai finomító teljes kapacitással tudjon dolgozni.

Mára világossá vált, hogy az import mielőbbi visszaállítása a megoldás a normális ellátásegyensúlyhoz – fogalmazott Hernádi. Elmondta, az árstop szerepe világos volt: az energiaárak elszabadulásának visszafogása. Nem jó, ha drága valami – szögezte le Hernádi Zsolt, hozzátéve, hazánk ellátása nem sérülhet, a káosz elcsitulásáért fognak dolgozni, de a normális stabilitásig másfél hónap kell majd.

Normalizálódni fog a piac, de lehetnek még fennakadások, azonban a sokkszerű vásárlási hullám már nem ismétlődik meg – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Hernádi Zsolt arról is beszélt: a kormány a stratégiai készlethez nyúlt, hogy a nyári időszakot átvészeljék, és végig biztosított is volt az ellátás. A magyar családok érdekét az ársapka bevezetése szolgálta, Ez az ország Európában egyedüliként tizenhárom hónapig milyen kiemelkedően alacsonyan tartotta az árakat – fogalmazott Gulyás Gergely.

“A Mol tegnap egy félreérthetetlen levelet írt az energiaügyi miniszternek, nem tudtunk tovább várni” – idézte fel a miniszter. Mint hangsúlyozta, mérlegre kell tenni, hogy 13 hónapon keresztül Európában a legalacsonyabb áron tankolhattak a magyar családok – világított rá a kormány intézkedéseinek sikerére.

GAZDASÁG

Címkék:

Hungary, mol, oil, petrol, price