A gazdasági tárca figyelmeztet, akadozhat az ellátás

Vészesen közeledik az a nap, amikor az Európai Unió legtöbb tagállama nem importál többé orosz kőolajat. Németországot a többieknél is érzékenyebben érinti, amit a gazdasági tárca sem tagad.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 19. 14:39

Nemsokára életbe lép az uniós szankció, amely a legtöbb tagállamnak megtiltja az orosz kőolaj importját. Vannak olyan országok, amelyeket a többinél is érzékenyebben érint az embargó. Ilyen például Németország, ahol a szövetségi gazdasági minisztérium néhány nappal a tilalom életbe lépése előtt megkongatta a vészharangot. Kénytelen volt, mivel a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti pártszövetsége egyenes kérdést intézett a tárcához ennek kapcsán.

A minisztérium pedig nem meglepő módon a nyersolajellátás szűk keresztmetszetére figyelmeztetett. A háttérben az Oroszországból származó kőolaj december 5-én kezdődő importtilalma áll. A más exportőrökre való átállás „igényes, de talán kezelhető” – válaszolta a minisztérium a kérdésre, amely nem zárja ki, hogy hiány lesz.

Különösen a helyettesítő erőforrások szállítási költségei növekednének az olyan finomítókban, mint a PCK Schwedt vagy a TRM Leuna. Korábban a szövetségi kormány állítólag sürgette mindkét üzemet, amelyek Kelet-Németország nagy részét ellátják, hogy töltsék fel készleteiket. A brandenburgi Schwedtben található üzem különösen fontos a kelet-németországi területek széles körű üzemanyag-ellátása szempontjából.

A nyersolaj új beszállítóinak megtalálása érdekében a német kormány jelenleg tárgyalásokat folytat többek között Lengyelországgal is. A napokban egy gdanski próbarendelés meg is érkezett a schwedti üzembe. Az azonban még nem biztos, hogy ez az együttműködés hosszútávú lesz.

GAZDASÁG

Címkék:

eu, germany, russian oil embargo