A háború áldozata lett az óvszergyár

A háború áldozata lett az óvszergyár

Az ukrajnai harcok és a szankciók miatt csődbe ment a legnagyobb német óvszergyár. A cég évente 200 millió óvszert gyártott, amelynek csak 15 százaléka ment a németországi piacra, a többit külföldön értékesítették – egészen mostanáig.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 11. 15:22

Legyártották, eladták, de nem tudták megfizetettni

Az alsó-szászországi Sarstedtből származó cég idén tavasszal jelentette be, hogy pénzügyi gondokkal küzd. A CPR GmbH nevű vállalatnak óriási problémái adódtak az orosz-ukrán háború miatt. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy a Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedések miatt jóval nehezebb lett az Oroszországban értékesített áru megfizetettése.

A németországi CPR a termékeinek mindössze 15 százalékát értékesíti Németországban, a többit mind külföldre szállítja, így szakértők szerint a vállalat csődje a németeket kevésbé fogja érinteni, nem kell jelentős óvszerhiánytól tartaniuk, pedig erre az elmúlt években már több példa is volt.

Az elmúlt években több nyugati országnak is gondja adódott abból, hogy nem volt kapható a keresletnek megfelelő mennyiségű kondom a boltokban. Franciaországban és Németországban például a koronavírus-járvány kezdetén hiány volt a CPR által gyártott óvszerekből. A vállalat vezetője szerint akkortájt jelentősen megnőtt az online rendelésük, s nem tudtak a megnövekedett igényeknek megfelelni. Most viszont nem az a gond, hogy túl sokat rendelnek, hanem a szankciók miatt hiába szállították ki a kondomot Oroszországba, nem tudják azt a viszonteladókkal megfizettetni. A cégvezető megerősítette, hogy befejezik a működésüket.

2020 tavaszán, a pandémia idején egyébként globális óvszerhiánytól is lehetett tartani, mert a világ legnagyobb óvszergyártó cégnek a járványügyi korlátozások miatt 10 napra teljesen le kellett állítani a termelését. Mindez akkortájt 100 milliós hiányt jelentett világszerte a kondomokból.

A németországi CPR GmbH-ben, a gyártás leállításával munkahelyek is megszűnnek. Eddig már 80 embernek mondtak fel. A B92 hírportál írása szerint azonban a cég válsága már jóval az ukrajnai háború előtt elkezdődött.

Mint írják, 2020 közepén még meg lehetett volna menteni a korábbi fizetésképtelenségtől, de mostanra utolérte a CPR-t a csőd.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

condom, germany, russia