A klímaharcos német kormány óriási légszennyezés felett huny szemet

A klímaharcos német kormány óriási légszennyezés felett huny szemet

A német repülőterekről induló magánrepülőgépek csaknem háromnegyede 500 kilométert se tesz meg a célállomásig, 60 százaléka pedig még a 300 kilométert se. Európa-szerte a magánrepülőgépek 2022-ben összesen mintegy tízmillió tonna üvegházhatású gázt bocsátottak ki, ebből több mint egymilliót Németországban.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 15. 14:49

A klímavédelem és a zöld energiára való átállás a legnagyobb slágere a német szövetségi kormány programjainak. Európai viszonylatban is az egyik legnagyobb hanggal követeli a zöld energiát Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár és csapata. Napjainkban azonban még mindig olyan brutális mennyiségű szennyező anyag kibocsátását engedélyezik, amely álszentté és képmutatóvá teszi az egész szociáldemokrata-liberális-zöld kormányt.

2022-ben rekordot ért el a le-és felszálltó magánrepülőgépek száma, vagyis tavaly több magánrepülőgép szállt fel a német repülőterekről, mint valaha.

Az Eurocontrol légiforgalmi irányító szervezet összesen több mint kilencvennégyezer felszállást regisztrált az úgynevezett üzleti szegmens repülőgépei által – azaz naponta mintegy kétszázhatvan járatot, ami kilenc százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A magánrepülőgépes járatok így a teljes németországi légi forgalom mintegy tizenkét százalékát tették ki tavaly.

„A magánrepülések számának erőteljes növekedését tapasztaljuk, amelyek nagyon szén-dioxid-intenzívek, és így egyre inkább hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz is” – mondja Stefan Gössling egy interjúban, aki a svédországi Linnaeus Egyetemen dolgozik, és évek óta kutatja a légi közlekedésnek az éghajlatváltozásra gyakorolt hatását. Csak egy példa: a németországi Sylt szigete az egyik legnépszerűbb üdülőhely az Északi-tengeren, különösen a tehetősebbek járnak oda rendszeresen kipihenni a fáradalmakat. Tavaly a pünkösd előtti hétvége a legforgalmasabb időszakok közé tartozott a szigeten, az ottani irányítótoronynak, aznap körülbelül harminc magánrepülő szállt le a repülőtéren.

Mallorcáról, Münchenből és Düsseldorfból, de még Hamburgból is érkeztek, ami mindössze 3 órányi vonatútra van a szigettől.

A repülések azonban nem csak a szén-dioxid-kibocsátás miatt károsak az éghajlatra. A fúvókák nitrogén-oxidokat és kormot is kibocsátanak. Sok tudós feltételezi, hogy a teljes klímakár körülbelül háromszorosa a kibocsátott szén-dioxid mennyiségének. A legszélesebb körben használt magánrepülőgép például a repülés első órájában több mint három tonna szén-dioxidot ereszt a légkörbe. Európa-szerte a magánrepülőgépek 2022-ben összesen mintegy tízmillió tonna üvegházhatású gázt bocsátottak ki, ebből több mint egymillió Németországban – derül ki az NDR közszolgálati műsorszolgáltató és a Süddeutsche Zeitung lap elemzéséből, amely során összevetették a magánjáratokat, a használt repülők típusait, az útvonalakat és az átlagos fogyasztásokat.

Míg Franciaországban tavaly heves vita folyt a magánrepülők járatainak korlátozásáról, addig Németországban még csak számon se tartják a hivatalos statisztikákban, hogy mennyi káros anyagot bocsátanak ki a magánrepülők – rengeteg esetben olyan utakra, amelyeket néhány óra alatt autóval és vonattal is meg lehetne tenni.

A német repülőterekről induló magánrepülőgépek csaknem háromnegyede 500 kilométert se tesznek meg a célállomásig, 60 százaléka pedig még a 300 kilométert se. Évente több száz repülőgép repül például a Hamburg és Sylt közötti útvonalon.

 

GAZDASÁG

Címkék:

climate crisis, germany, hypocrisy, private jet