A nehézségek ellenére is erősödtek a kínai-orosz gazdasági kapcsolatok

A nehézségek ellenére is erősödtek a kínai-orosz gazdasági kapcsolatok

Minden akadályozó tényező ellenére sikerült javítani a kínai-orosz gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat. A kereskedelem volumene például 32 százalékkal nőtt 2022 januárja és novembere között és elérte a 172,406 milliárd dollárt. Az elmúlt években a kínai-orosz gazdasági és kereskedelmi együttműködés számos új területen is elmélyült, ami nagy segítséget jelent a jelenlegi nehézkes körülmények között.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 11. 06:30

Bár a koronavírus-járvány az ukrán-orosz háború okozta válsággal párosulva számos új kihívást hozott az orosz-kínai kapcsolatokban – mint például a nyersanyagárak emelkedése, a logisztikai és szállítási fennakadások, a rubel árfolyama – a Kína és Oroszország között kapcsolatok óriási fejlődésen mentek keresztül az utóbbi két-három évben.

Egy jelentés szerint a kínai finanszírozású oroszországi vállalkozások döntő szerepet játszottak abban, hogy a két ország leküzdje a sorozatos nehézségeket, és a két államfő által kitűzött kereskedelmi célokat elérjék. Zhou Lichun, az Orosz-Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke szerint ez is azt bizonyítja, hogy a kínai-orosz gazdasági és kereskedelmi együttműködés egyre erősebb és jobb.

A Kínai Általános Vámhivatal adatai szerint a Kína és Oroszország közötti kereskedelem volumene 32 százalékkal nőtt 2022 januárja és novembere között éves összevetésben, és elérte a 172,406 milliárd dollárt.

„Ez figyelemre méltó rugalmasságot mutat Kína és Oroszország idei növekedést támogató erőfeszítéseinek köszönhetően” – mondta Song Kui gazdaságkutató nemrég a Global Timesnak.

Az elmúlt években a kínai-orosz gazdasági és kereskedelmi együttműködés számos új területen is elmélyült. A Kína-Oroszország keleti gázvezeték 2019 decemberi megnyitása után néhány nagyszabású stratégiai projekt a vártnak megfelelően haladt. Kulcsfontosságú infrastrukturális projektként a China Railway Construction által vállalt moszkvai metróprojekt 2021 végéig sikeresen megvalósult. 2022 júniusában pedig hivatalosan is forgalomba helyezték a Heilongjiang-hidat, az első határon átnyúló közúti hidat Kína és Oroszország között, ezzel egy új nemzetközi közlekedési csatorna nyílt meg, ami megkönnyítette az áruszállítást is.

Jelenleg Kína az orosz Távol-Kelet, Szibéria, az Urál, az északnyugati és más szövetségi körzetek elsőszámú kereskedelmi partnere.

Kína és Oroszország fontos stratégiai partnerek az olaj- és gázpiacon, és az energetikai együttműködés továbbra is döntő szerepet játszik. Kína a legtöbb energiát Oroszországból importálja, 2022 februárjában pedig a China National Petroleum Company és a Rosznyefty további megállapodást írt alá hogy garantálják a nyugat-kínai olajfinomítók ellátását. Ugyanekkor írták alá egy újabb kínai-orosz földgáz adásvételi megállapodást is, amelynek köszönhetően 2022-ben az éves gázszállítási mennyiség meghaladta a 15 milliárd köbmétert, 2023-ban pedig várhatóan meghaladja a 22 milliárd köbmétert is.

GAZDASÁG

Címkék:

china, economy, russia