A nyugdíj-megtakarításaikon is spórolnak a britek

A megélhetési válság miatt egyre több brit kényszerül arra, hogy csökkentse magánnyugdíjpénztári befizetéseit. Ez azonban hosszú távon nehézségeket okozhat, hiszen az állami nyugdíj kiegészítése sokak számára elengedhetetlen.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 7. 13:32

Egyre több brit dönt úgy, hogy csökkenti vagy leállítja a munkahelyi- vagy magánnyugdíjpénztárakba történő havi befizetéseit, hogy több pénz maradjon a családi költségvetésben az élelmiszerekre- és a rezsiszámlákra, hívják fel rá a figyelmet a szakértők az Egyesült Királyságban hozzátéve azonban, hogy ez hosszú távon kockázatos döntés.

A teljes állami nyugdíj jelenleg kevesebb mint 10 000 fontot ér évente, így sokak számára a kiegészítő nyugdíjjövedelem létfontosságú a megélhetéshez. A Pensions and Lifetime Savings Association nevű szakmai szövetség szerint egy egyedülálló személynek évente legalább 10 900 fontra van szüksége nyugdíjas korában, míg egy kényelmes nyugdíjazás évi 33 600 fontba kerül, írja a The i Paper.

Martin Willis, a The Society of Pension Professionals nyugdíjtanácsadó képviselője szerint a nyugdíjbiztosítók kezdetben azt jelezték, hogy az emberek nem csökkentik befizetéseik mértékét, de most „úgy tűnik, hogy ez megváltozik”.

Mint mondta,

Ez érthető, sőt egyes esetekben észszerű is lehet, mivel a fűtés és az élelmiszerek kifizetése egyértelműen elsőbbséget élvez.

A legfontosabb, hogy minden döntés megalapozott legyen – a nyugdíjba vonuláskor kevesebb pénzzel járó kockázat mellett, ha a járulékfizetés teljesen megszűnik, egyes juttatások is csökkenhetnek vagy teljesen megszűnhetnek, tette hozzá.

A szakértő hangsúlyozta, hogy fontos, ezek a befizetett összeg csökkentése, vagy a befizetések felfüggesztése csak rövid időszakra vonatkozzon, hogy hosszú távon növelni lehessen a nyugdíjcélú megtakarításokat.

A múlt hónapban a Pensions Management Institute nyilvánosságra hozott egy felmérést, amely szerint

az elmúlt tizenkét hónapban minden ötödik nyugdíjpénztári tag leállította vagy csökkentette nyugdíjpénztári befizetéseit, és további 20 százalékuk ugyanezt fontolgatja az elkövetkező hónapokra, a karácsonyi időszak után felhalmozódott adósságok és a megugró energiaszámlák miatt.

Tom Selby, az AJ Bell vállalat nyugdíjpolitikáért felelős vezetője arról beszélt, hogy az úgy nevezett munkahelyi nyugdíjrendszerben résztvevők száma egyelőre változatlan, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy ha a megélhetési költségek tovább növekednek, akkor várhatóan egyre több ember, és különösen az alacsonyabb jövedelműek, „kénytelenek lesznek elgondolkodni azon, hogy megengedhetik-e maguknak, hogy most hosszú távra takarékoskodjanak.”

A munkahelyi nyugdíjrendszerbe való automatikus regisztráció azt jelenti, hogy a bizonyos jövedelmet kereső munkavállalókat 22 éves kor felett automatikusan bevonják egy nyugdíjmegtakarítási rendszerbe. Ekkor a munkáltató általában a dolgozó keresetének egy meghatározott összege után három-, a munkavállaló pedig öt százalékot fizet be nyugdíjpénztári számlájára, emellett az állam adókedvezményt formájában nyújt támogatást.

A szakértő szerint „a munkahelyi nyugdíjrendszerből való kilépés természetesen nagy döntés, mivel ilyenkor mind az adókedvezményekről, mind a munkáltatói hozzájárulásról le kell mondani. De azok számára, akik a megélhetésért küzdenek, és akik nem tudnak máshol megtakarításokat létrehozni, talán nem sok lehetőség marad.”

A belgák nyugdíj-megtakarításai is csökkentek

2022-ben jelentősen csökkent annak az 1,8 millió belgának is a megtakarítása, akik rendelkeznek nyugdíj-előtakarékossági számlával. Az adóbarát nyugdíj-előtakarékossági alapok értéke 2022-ben átlagosan 16 százalékkal csökkent – írja a De Tijd című lap az Infront adatszolgáltató adatai alapján. Ez a 2008-as pénzügyi válság óta a legrosszabb teljesítmény.

A nyugdíj-előtakarékossági alapok 2021 végén mintegy 25,5 milliárd eurót kezeltek, ami 2022-re mintegy 4 milliárd euróval lett kevesebb. Egy átlagos nyugdíjmegtakarító 2312 eurót veszített, írja a lap. Ez annak az eredménye, hogy a nyugdíj-előtakarékossági alapok nagyon rossz évet zártak, mivel – szokatlan módon – mind a részvények, mind a kötvények meredeken zuhantak.

GAZDASÁG

Címkék:

cost of living, pension, uk