A szankciók nem működnek: hosszú évek óta nem exportált ennyi gázolajat Oroszország

Márciusban régóta nem látott mennyiségben viszik az orosz üzemanyagot, amit a kedvezmények is segítenek – írja a magyar gazdasági lap.

GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 28. 16:18

Az uniós szankciók ellenére többéves csúcsra érhet az orosz gázolajexport. Noha a finomított termékek kapcsán sokan az orosz kivitel csökkenését várták, egyelőre Moszkva képes volt olyan új vásárlók, mint Törökország, Marokkó és mások segítségével szinten tartani a dízelexportját – írja a Világgazdaság című magyar lap.

A dízeltípusú üzemanyagokból március 19-ig napi másfél millió hordónyit tudott Oroszország exportálni a Vortexa adatait összegző Bloomberg szerint, amit ha sikerül tartani, 2016 eleje óta a legnagyobb mennyiséget szállíthatja Oroszország.

„Az orosz finomítók kihasználtsága továbbra is magas március eddigi szakaszában”

– mondta Mikhail Turukalov, az Amerikában élő olajtermék-elemző. A szakértő szerint az orosz finomítók biztosak abban, hogy képesek eladni termékeiket külföldieknek, hiszen elég nagy kedvezményt adnak, és új piacok is nyílnak az üzemanyag előtt.

Ennek ellenére nem biztos, hogy az exportboom tartós lesz, legalábbis erre utal, hogy az orosz kikötők áprilisra már kevesebb szállítmány rakodását tervezik márciushoz képest. A kivitel jelentős része Törökországba tart, de Marokkó, Brazília, Tunézia, sőt Szaúd-Arábia is fontos importőrré vált. Azonban az orosz eredetű üzemanyagból egyre többet tárolnak tankerhajókon és más vízi eszközökön, ami azt is jelezheti, hogy annyira mégse könnyű lecserélni az ország legnagyobb vásárlóját.

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.

Novak szerint emellett növekedtek a Kínába – ebben a relációban 8 százalékos exportbővülést mértek – és más piacokra irányuló szállítások, amit az iparágban elvégzett nagyszerű munka eredményének nevezett. Beszámolója szerint az üzemanyag- és az energiakomplexum bevételek jelentették az orosz költségvetés bevételeinek 42 százalékát, szemben a 2021-es 36 százalékos szinttel.

GAZDASÁG

Címkék:

diesel, russia, sanctions