Az árral mit sem törődve vásárolnak ingatlanokat az ukránok Montenegróban

Az árral mit sem törődve vásárolnak ingatlanokat az ukránok Montenegróban

A balkáni ország tengerpartja még mindig nem kapta meg a neki kijáró figyelmet a nyugati turistáktól – annál inkább az ukrajnai menekültektől, akik felrobbantották az ingatlanpiacot.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 21. 10:11

Ingatlanok a tengerparton

A montenegrói ingatlanok ára egy év alatt 15 százalékkal emelkedett. A legnagyobb piacot természetesen a tengerpart jelenti. A kínálat változatos – garzonlakástól penthouse-ig minden kapható. A nekretnine.rs oldal hirdetései szerint a négyzetméterár 1500 eurótól indul, a határ pedig a csillagos ég. Ennek megfelelően egy 20 négyzetméteres földszinti garzon Tivat városában, 800 méterre a strandtól már 30 ezer euróért is elvihető, ugyanakkor egy mindössze 46 négyzetméteres budvai luxuslakásért 184 ezret kérnek.

Budva és környéke a legfelkapottabb és a legdrágább. Ez a legnagyobb tengerparti település, a montenegrói turizmus metropoliszának is nevezik. Lakosainak száma húszezer, de a nyári szezonban ennek sokszorosára duzzad. Rendszerint itt vannak a legnagyobb koncertek, fesztiválok, a legpezsgőbb éjszakák. A város része Sveti Stefan (Szent István): egy aprócska sziget, melyet keskeny földnyelv köt össze a szárazfölddel. Ez a néhány száz négyzetméternyi terület egyetlen szállodakomplexum része, a turisták csak napi három órában látogathatják, 20 eurós belépő ellenében.

kép: Pixabay

Sveti Stefanon nem is lehet ingatlant venni, Budva és környéke pedig kimagaslóan drága a montenegrói kínálatot nézve. A szomszédos Bečićin egy 37 négyzetméteres, új építésű lakás 125 400 euró, a három kilométerre fekvő Rafailovićin pedig 550 ezerért is kínálnak ingatlant – igaz, az egy 165 négyzetméteres, tengerparti lakás.

Kotor is drága – 54 négyzetméteres tengerre néző lakást 120 ezerért, 57 négyzetméterest 179 ezerért lehet venni. A legizgalmasabb kínálatot azonban az óváros központjában találjuk: a 86 négyzetméter 295 ezer euróba kerül. A fallal körülvett középkori városközpont, a kanyargós szűk utcák, a kis templomok és a sok egyéb látnivaló rengeteg turistát vonz. A történelmi és épített örökség mellett a pezsgő éjszakai élet is jellemző a városra: kávézók, kocsmák, klubok csábítják a fiatalokat. A tenger itt fürdésre kevésbé alkalmas, de autóval rövid idő alatt számos szép strand elérhető.

kép: Pixabay

Herceg Noviban azonban már könnyebb ingatlanhoz jutni, ott alacsonyabbak az árak. Száz négyzetméteres, háromszobás lakás kétszázezer euróért kapható, de a hirdetések között található egy szintén száz négyzetméteres, óriási teraszos, tengerre néző luxusapartman is, mindössze 160 ezerért. A közeli Tivat jachtkikötője ezzel szemben igencsak drága – 48 négyzetméter majdnem háromszázezer euróba kerül, de itt találtuk az egyik legdrágább ingatlant is. A nekretnine.me ingatlanközvetítő oldalon kétmillió euróért árulnak egy 241 négyzetméteres, háromszobás, háromfürdős, medencés lakást, közvetlenül a tengerparton.

Persze ha valaki nem lakást, hanem egy teljes tengerparti luxusvillát szeretne, arra is megvan a lehetőség – kétezer négyzetméteres telek, ötszáz négyzetméteres nyaralóval, nyolc hálószobával és hat fürdővel 3 millió 800 ezer euróért kapható.

Gyorsan mennek föl az árak

Ha valaki montenegrói ingatlanbefektetésen töri a fejét, jó ha siet. A piacot ugyanis egyre jobban ellepték az ukránok, akik a háború és a bizonytalan gazdasági környezet elől menekülve választották a világ figyelmétől távol eső balkáni országot. A V4NA is beszámolt korábban arról, hogy az árral mit sem törődve vásárolnak vagy bérelnek ingatlanokat a tengerparton. A pobjeda.me montenegrói portál cikke szerint a tavaszi hónapokban annyira megugrott a kereslet, hogy gyakorlatilag már alig találni hosszú távra bérelhető ingatlant. Az árak is robbantak – bár az átlag a már korábban is említett 15 százalék, a felkapott helyeken akár a duplájára is nőttek a díjak, főként ami a hosszú távra szóló bérletet illeti.

A montenegrói ingatlanpiacon a korábbi években elsősorban a szerbiai és helyi állampolgárok vásároltak, kisebb mértékben németek és oroszok. A külföldi érdeklődés azonban nem volt akkora, hogy ellehetetlenítse a nyugat-balkáni vevők helyzetét. A mostani drágulási hullám azonban vélhetően szűkíti majd az érdekeltek körét, és kiszorítja a piacról a kisebb kerettel rendelkezőket.

Egyelőre a helyi ingatlanosok is bizonytalanok – nehéz ugyanis megmondani, hogyan hat majd hosszú távon a megugró kereslet a piacra. Elsősorban az a kérdés, meddig tart a háború, majd az, hogy az ideiglenesen Montenegróba költözők vissza akarnak-e térni Ukrajnába. Ha pedig visszatérnek, fenntartják-e tengerparti ingatlanjukat, mint befektetést. A Pobjedának nyilatkozó ingatlanos szerint egyébként az év végére várhatóan mérséklődik a helyzet, és átláthatóbbá válik a piac. A szakértő azt is hozzátette, hogy az idei turistaszezont az ukrán menekültek hulláma nem fogja megzavarni, vagyis nem lesznek magasabbak a szállodák és az apartmanok árai. Mint fogalmazott, az ukránok „más jellegű ingatlanokat” választottak maguknak.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

adriatic sea, montenegro, ukrainian