Az emberek csupán egyetlen százaléka elégedett az ország vezetésével

Döbbenetes eredményekre világított rá egy felmérés, amelyben különböző kérdéseket tettek fel a hollandoknak fizikai egészségükkel, jövedelmükkel, otthoni helyzetükkel, társadalmi életükkel, oktatásukkal, környezetükkel és azzal kapcsolatban, hogy mennyire érzik magukat biztonságban.

GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 20. 16:46

A kérdésekre választ adó 10 ezer holland 39 százaléka szerint az ország „egyértelműen rossz” irányba halad, 47 százalékuk pedig úgy véli, hogy „inkább rossz, mint jó” irányba tart. A túlnyomó többség, 86 százalék tehát kiábrándult az ország jelenlegi vezetéséből. Alig 12 százalékuk szerint az ország „inkább jó, mint rossz” irányba halad,

míg mindössze 1 százalékuk mondta azt, hogy Hollandia „egyértelműen jó” irányba halad.

A megkérdezettek hozzáállása az ország jövőjével kapcsolatban némileg összefügg a regionális megosztottsággal. Az északkeleti Drenthe, az ország legnyugatibb tartománya, Zeeland, valamint Friesland, Flevoland és Limburg nagy részein élő válaszadók negatívabban ítélik meg az ország kilátásait. Eközben az ország északi részén fekvő Amszterdamban és a déli részén fekvő Tilburgban a válaszadók kevésbé negatívak.

A szakemberek emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a városok lakói általában kevésbé negatívan ítélik meg az ország kilátásait, mint a vidéki területeken élők, az ország északkeleti és nyugati részén élők pedig a legmagasabb, 91 százalék feletti arányban nyilatkoztak negatívan az ország kilátásairól.

A kutatás rámutat azonban, hogy a válaszadók társadalmi-gazdasági háttere fontosabb mutatója a hangulatnak, mint a lakóhelye. Ebben a tekintetben a negatív hangulat magasabb aránya a kevésbé jómódú válaszadók körében figyelhető meg. A felmérés során a résztvevőknek különböző kérdéseket tettek fel fizikai egészségükkel, jövedelmükkel, otthoni helyzetükkel, társadalmi életükkel, oktatásukkal, környezetükkel, azzal, hogy mennyire érzik magukat biztonságban, és a meglévő támogató hálózataikkal kapcsolatban, hogy megállapítsák a jóléti pontszámukat.

Azok, akik alacsonyabb pontszámot adtak meg, nagyobb valószínűséggel kiábrándultak az ország vezetéséből.

A közvélemény-kutatás eredményeit tükrözte a néhány napja zajlott holland tartományi választások kimenetele is, ahol a 2019-ben alapított Farmer-Polgár Mozgalom (BBB) már az első választáson a szenátus legnagyobb pártjává vált, Mark Rutte miniszterelnök pártját pedig a kispadra zavarták. A választók ezzel egyértelmű üzenetet küldtek Mark Rutte kormányának a tervezett nitrogénkibocsátási törvények miatt, amelyek a kampányolók szerint tönkreteszik az ország mezőgazdasági ágazatát és több ezer ember megélhetését. A BBB párt népszerűsége főként az ország északi és keleti, mezőgazdasággal foglalkozó részében ugrott meg az állattartást korlátozó kormányzati elképzelések hatására. A sokkoló győzelmükkel pedig szövetségre léphetnek a szenátus jobboldali pártjaival, hogy megakadályozza a kormány mezőgazdaságot tönkretévő tervét.

GAZDASÁG

Címkék:

farmers, netherlands, people