Energiatakarékossági intézkedések bevezetéséről döntött a kormány Észak-Macedóniában

Energiatakarékossági intézkedések bevezetéséről döntött a kormány Észak-Macedóniában

15 százalékkal csökkentené az ország energiafogyasztását az észak-macedón kormány. Erre vonatkozóan az állami és közintézmények számára kötelező, a lakossági és gazdasági felhasználóknak pedig ajánlott intézkedéseket fogadott el.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 18. 11:00

Szeptembertől elsötétül Észak-Macedónia

Kemény télre készül energetikai szempontból Európa – magyarázta a döntést Kresnik Bektesi, észak-macedón gazdasági miniszter. Az országban már most intézkedéscsomagot fogadtak el, melynek betartásával a tervek szerint 15 százalékkal csökkenthető az áramfogyasztás az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A kormány intézkedései az állami és a közintézmények számára kötelezők, míg a lakosság és a gazdaság számára csak javaslatok, amelyek szeptembertől március végéig lesznek érvényben.

Az egyik legfontosabb pont a beltéri hőmérsékletre vonatkozik: nyáron nem szabad, illetve nem ajánlott 27 Celsius-fok alá állítani a klímákat, míg a télre vonatkozóan 20 fokban határozták meg a maximális értéket. Az állami és a közszférának azt is előírták, hogy nem használhatják a beltéri világítást, amíg kintről elég fény szűrődik be. A középületek és szobrok dekoratív jellegű megvilágítását is kikapcsolják szeptemberben. A városoknak emellett napirendet kell kidolgozniuk az utcák takarékosabb megvilágításhoz, az útkezelő vállalatnak pedig a biztonsági minimumig kell csökkentenie a fényeket.

A kormány a háztartások számára ajánlások hosszú listáját állította össze.

A hőmérsékleti korlátok betartásán felül például azt javasolják, hogy a bojlerek csak akkor legyenek bekapcsolva, amikor valóban szükség van meleg vízre, a mosó- és mosogatógépeket mindig töltsék meg teljesen, mielőtt elindítják, a világítást mindig kapcsolják le, amikor elhagyják a helyiséget, és ne feledkezzenek meg a számítógépek leállításáról sem.

Arra is felszólítják a lakosságot, hogy lehetőleg az éjszakai, alacsony tarifás áramot fogyasszák, vagyis ilyenkor indítsák be a mosást vagy töltsék az elektronikai készülékeiket.

Szenet vesznek, hogy legyen elég áram

Az észak-macedóniai áramszolgáltató jelenleg teljes kapacitáson működik. Áramot az ország nem vesz külföldről, az előállításhoz szükséges szenet azonban igen. A többletszén beszerzésével igyekeznek növelni a megtermelt mennyiséget most, és az előttünk álló fűtési szezonban – magyarázta a vállalat vezérigazgatója, Vasko Kovacevski. Hozzátette: a hőerőművek kapacitása növekedett az elmúlt időszakban, a vízerőműveké ugyanakkor csökkent, mivel az egész Európát sújtó aszály miatt az ottani folyók szintje is lecsökkent.

kép: Pixabay

A horvátok is kezdik a spórolást

Energiaspórolásra készül Horvátország is. A fővárosban már előírták, hogy a beltereket nem lehet 25 Celsius-fok alá hűteni, éjszakára pedig nem is szabad bekapcsolni a klímákat. Zágrábban emellett azt is bejelentették, hogy a város teljes közvilágítását lecserélik energiatakarékos izzókra. Igaz, ez a projekt várhatóan több évet vesz majd igénybe. Tervben van az is, hogy csökkentik az utcák és közterek megvilágítását, és jobban kihasználják a természetes fényt. A nagyfogyasztóként számon tartott uszodákra vonatkozóan is szigorításokon gondolkodnak.

Tomislav Tomasevic polgármester arról is beszélt, hogy a várható nagymértékű áramdrágulás a főváros vízellátását is veszélyezteti, ugyanis a pumpák működtetése nagyságrendekkel többe fog kerülni. A horvátországi városok vezetői most arra várnak, hogy egyeztessenek a kormánnyal, és közösen dolgozzanak ki tervet az energiaválság sikeres kezelésére.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

croatia, energy, energy crisis, macedonia