Ismét elővette Európa eladósításáról szóló tervét Soros György

Ismét felelevenítette korábbi, örökkötvényekkel kapcsolatos tervét a milliárdos spekuláns, Soros György. Lengyelországot és Magyarországot támadva az uniós költségvetés vétója miatt most az egyes országoknak ajánlja az örökkötvények kibocsátását, ami azonban örökös adósságot jelentene.

GAZDASÁG 2020. DECEMBER 1. 13:12

Tavasszal tette közzé először az örökkötvényekről szóló tervét Soros György. Akkor megjelent írásában arról értekezett, hogy az EU-nak szüksége lenne egy új típusú adósságpapírra a koronavírus okozta gazdasági problémák kezelésére, egyfajta örökjáradék formájában. Ezeknek a kötvényeknek nincs lejárata, tehát tulajdonképpen az adósság az idők végezetéig nyomná Európa vállát. Bár a tőkét nem kell visszafizetni, a kamatokat minden évben törleszteni kell, tehát tulajdonképpen az adósságtól soha nem lehet majd megszabadulni.

„Tehát, amíg élünk, addig fizetünk”. „Nem ezt hívják adósrabszolgaságnak?” – reagált akkor Soros tervére Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

https://v4na.com/politika/orban-viktor-itt-a-masodik-soros-terv-39310/

Az örökjáradékról szóló tervét most ismét felelevenítette a milliárdos spekuláns annak kapcsán, hogy Lengyelország és Magyarország megvétózta az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot.

„Mivel Magyarország és Lengyelország megvétózta az Európai Unió költségvetését és az uniós helyreállítási alapot, az örökkötvények kibocsátásának ügye soha nem volt aktuálisabb”, fogalmazott a Project Syndicate-en megjelent írásában Soros.

Jelenleg azonban szerinte lehetetlen, hogy az EU bocsássa ki a kötvényeket, mivel túlságosan megosztott. Egyrészt azért, mert Lengyelország és Magyarország megvétózták az uniós költségvetést és helyreállítási alapot, másrészt azért, mert a „fukar országok” saját pénzügyi helyzetüket helyezik előtérbe. Ezért Soros azt javasolja az egyes országok bocsássanak ki kötvényeket, kiemelve a fukar ötöket (Ausztria, Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország).

Soros tehát továbbra is promotálja tervét, miközben írásában Lengyelországot és különösképpen Magyarországot támadja.

GAZDASÁG

Címkék:

European Union, george soros, perpetual bonds