Itt a friss adat: soha nem látott a drágulás az eurozónában

Az eurót használó 19 ország inflációs mutatója történelmi csúcson volt augusztusban. A drágulás valamelyest az előzetes elemzői várakozásokat is felülmúlta. Az árakat elsősorban az energiatarifák emelkedése hajtja fel.

GAZDASÁG 2022. AUGUSZTUS 31. 13:28

Korábban soha nem látott mértékű, 9.1%-os volt az eurót használó országok, az eurozóna inflációja augusztusban – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a szerdán közölt előzetes adataiból. Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy az éves drágulás 9% lesz ebben a hónapban, vagyis az adat, kismértékben ugyan, de felülmúlta a szakértői várakozásokat.

Ez a kilencedik egymást követő hónap, amikor a fogyasztói árak rekordot döntenek a régióban. Az infláció még 2021 novemberében kezdett el meredeken emelkedni. Júliusban egyébként az övezet összesített, átlagos inflációja még „csak” 8,9% volt éves szinten.

Az eurót használó 19 ország közül kilencben, nevezetesen Belgiumban, a balti államokban, Görögországban, Spanyolországban, Hollandiában, Szlovákiában és Szlovéniában volt kétszámjegyű a drágulás üteme. A leginkább Észtországban emelkedtek az árak, 25.2%-kal. A másik két balti államban, Lettországban is Litvániában is 20% feletti volt az infláció mértéke. A litván mutató 21.1%-os, a lett ráta 20.8%-os volt. A drágulás az euróövezetben Franciaországban volt a legkisebb ebben az időszakban, 6.5%-os. Az unió legerősebb gazdaságában, Németországban eddig májusban volt a legmagasabb az infláció, 8.7%-os, azóta júniusban és júliusban valamelyest mérséklődött a mutató (sorrendben 8.1% és 8.5%). Augusztusban viszont Németországban is új csúcsot jegyezhetnek fel: az Eurostat szerint 8.8%-kal nőttek az országban a fogyasztói árak.

Az Eurostat kommentárja alapján a fogyasztói árakat továbbra is az energiatarifák hajtják felfelé. Az energiaárak augusztusban 38.3%-kal voltak magasabbak, mint egy éve (ugyanez júliusban még 39.6% volt). Az élelmiszerek és az alkohol áremelkedési üteme pedig meghaladta a 10 százalékot (10.6%, szemben a júliusi 9.8%-kal).

GAZDASÁG

Címkék:

crisis, energy, eurozone, high, inflation, rate