Kevesebbet adományoztak és ajándékokra is kevesebbet költöttek idén

Kevesebbet adományoztak és ajándékokra is kevesebbet költöttek idén

Évről évre csökken az adományozók száma és az adományokra szánt összeg is, ami a koronavírus-járvány után most a növekvő megélhetési költségeknek köszönhető. Kanadában nem csak, hogy egyre kevesebben jótékonykodnak, de egyre kevesebbet költöttek a szeretteik ajándékaira is az emberek.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 3. 16:11

Az ünnepi időszak a jótékonysági adakozásról is szól, az adatok azonban azt mutatják, hogy a kanadaiak minden évben egyre kevesebbet szánnak erre, ami azt jelenti, hogy a jótékonysági szervezeteknek nagyobb kihívást jelent a rászorulók megsegítésére szolgáló források biztosítása – mondta Jake Fuss, a Fraser Institute vezető politikai elemzője, és a Generosity in Canada: The 2022 Generosity Index – című tanulmány szerzője.

A kutatóintézet a kanadai szövetségi jövedelemadó-nyilvántartás alapján számítja ki, hogy az egyes években hány kanadai tesz jótékonysági felajánlásokat. Ezek az adományok ugyanis részben – a kanadai adózási rendszer szerint – levonhatóak az adóból.

Országos szinten a jótékony célokra adakozó kanadai adózók aránya a 2000. évi 25,5 százalékról 2020-ra 19,1 százalékra csökkent.

Amellett, hogy egyre kevesebb kanadai adakozik jótékonysági szervezeteknek, azok, akik adakoznak, kevesebbet szánnak erre, aminek több oka is van.

A tanulmány rámutat, hogy a jótékonykodás jellemzően recesszió előtt csökken, és az elmúlt évek járványügyi korlátozásai és a gazdasági nehézségek valószínűleg recessziót eredményeznek idén. Az Ipsos novemberi felmérésében

a lakosok nagy része a megélhetési költségeik emelkedésének (74%), míg mások a világjárvány pénzügyeikre gyakorolt negatív hatásainak (31%) tulajdonították, hogy kevesebbet adakoznak jótékony célra.

Figyelemre méltó, hogy az adományozók számának csökkenése egybeesik a jótékonysági szolgáltatások iránti megnövekedett kereslettel, vagyis láthatóan a kanadaiaknak egyre több segítségre van szüksége a megélhetéshez. Az Ipsos felmérése szerint

a lakosok 22 százaléka szándékozik jótékonysági szolgáltatásokat igénybe venni, ami a tíz hónappal korábbi 14 százalékhoz képest jelentős növekedést jelent.

Az éhezésről szóló jelentés szerint a Food Banks Canada arról számolt be, hogy több kanadai kereste fel az élelmiszerbankokat, mint valaha. Például 2022 első kilenc hónapjában az élelmiszerbankokhoz fordulók száma 24 százalékkal duzzadt 2021 azonos időszakához képest.

De nem csak jótékonykodásra, hanem karácsonyi ajándékokra is kevesebbet szántak a kanadaiak.

Egy internetes piactér, a Poshmark 2022-es kanadai ünnepi trendjelentése szerint a vásárlók 38 százaléka mondta, hogy „használt ajándékokat vesz.”.

„A vásárlók arra készültek, hogy az idei ünnepi szezonban több pénztárcabarát vásárlási döntést hozzanak, a legjobb ajánlatokat és a legalacsonyabb árakat szem előtt tartva, amit a gazdasággal és az emelkedő költségekkel kapcsolatos folyamatos aggodalmak vezéreltek” – írja a Poshmark jelentésében.

A felmérésben résztvevő válaszadók csaknem fele (44%) jelezte, hogy házi készítésű meglepetéseket ajándékoz, a legtöbben (82%) ezzel kapcsolatban pénzügyi korlátokra hivatkoztak. Összességében a válaszadók 61 százaléka stresszel az infláció okozta megélhetési költségek miatt.

A válaszadók csaknem fele jelezte, hogy házi készítésű meglepetéseket ad, a legtöbben ezzel kapcsolatban pénzügyi korlátokra hivatkoztak

Mivel az infláció tartós probléma a vásárlók számára, több mint felük (53%) aggodalmát fejezte ki az élelmiszerek magas ára miatt, 32 százalékuk pedig a benzin árát jelölte meg a karácsonyi takarékos költekezés okaként.

GAZDASÁG

Címkék:

canada, christmas, donation, gifts