Magyarország elsőként akarja újraindítani a gazdaságát

Ahogy a pragmatikus magyar-orosz együttműködés segített Magyarországnak az új koronavírus-járvány harmadik hullámának a letörésében, ugyanúgy hozzá fog járulni a magyar gazdaság újraindításához, jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden a jekatyerinburgi INNOPROM ipari kiállításon.

GAZDASÁG POLITIKA 2021. JÚLIUS 6. 10:36

„Mi, magyarok, a világjárvány gazdasági aspektusára nem a szokványos választ adtuk és ebből fakadóan elsőként tudtunk újból nyitni. Most az a célunk, hogy az Európai Unió országai közül a magyar gazdaság induljon újra a leggyorsabban”, mondta a tárcavezető az INNOPROM keretében megtartott orosz-magyar gazdasági fórumon elmondott beszédében.

Rámutatott, hogy a két ország politikai viszonyában nincsen olyan kérdés, amely akadályozná a vállalatközi együttműködést és arra bátorította a részvevőket, hogy éljenek is ezzel.

Elmondta, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom az év első négy hónapja alatt 51 százalékkal bővült és az Eximbank 615 millió dolláros hitelkeretet nyitott a kétoldalú vállalatközi együttműködés finanszírozására.

Beszámolója szerint a Wizzair hamarosan járatot indít Jekatyerinburgba és bázist hoz létre Szentpéterváron. A dunai személyi hajózás újraindításához Magyarországon Valdaj típusú modern szárnyashajókat fognak igénybe venni, a szentpétervári erőmű modernizálásához pedig 30 millió euróért magyar hűtőberendezéseket vásárolnak. Kolomnában novemberben elkezd termelni a Hungarofood 20 millió eurós húsüzeme, a Pólus pedig 46 millió euróért modernizálja Szverdlovszk megye városainak hőellátási hálózatát. A 3DHISTECH diagnosztikai eszközök szállításáról hosszabbította meg a szerződést Szverdlovszk megye onkológiai központjával, közölte. Bejelentette, hogy előkészületben van magyar-orosz állami vasúti fuvarozási vegyesvállalat létrehozása, és a legforgalmasabb, Kínából Európába irányuló szállítási útvonalak Magyarországon keresztül haladnak majd. Ebben a záhonyi átrakodó és logisztikai központ rendkívül fontos szerepet fog játszani.

Kifejtette: tárgyalások zajlanak a stratégiai együttműködés részleteiről a jövő év végén üzembe álló debreceni nemzeti oltóanyaggyárról, ahol a Szputnyik V licence alapján is gyártanak majd vakcinát. Elmondta, a Szputnyikot már csaknem 70 országban alkalmazzák és a kereslet a jövőben is növekedni fog.

Szijjártó Péter szerint ez a két projekt jelentősen befolyásolja a magyar gazdaság jövőbeni teljesítményét. A vakcinaügyet a kölcsönösen előnyös együttműködés példájaként emelte ki, rámutatva: Magyarország nem csinált ideológiai kérdést az oltásból, és ezért gyorsan be tudta oltani a magyar embereket, Oroszország pedig, az első uniós országként Magyarországra tudott oltóanyagot szállítani, ráadásul korrektül és időben.

Szijjártó Péter kedd reggel a Covid-19 elleni magyar védőoltási kampányban játszott kiemelkedő szerepének elismeréseként a Magyar Érdemrend Középkeresztje csillaggal kitűntetést nyújtotta át Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszternek.

„Magyarországra kétmillió adag Szputnyik V vakcina érkezett, amelynek 99 százalékát felhasználták, vagyis csaknem egymillió embert immunizáltak. E nélkül nem tudtuk volna végrehajtani az Európai Unió leggyorsabb vakcinációs kampányát, amelynek keretében a felnőtt lakosság 65 százalékát beoltottuk”, mondta a laudációban Szijjártó.

Rámutatott, hogy Manturovval intenzív egyeztetés után, olyan időszakban sikerült megállapodni a vakcinavásárlásról, amikor még számos bizonytalanság volt a gyártási kapacitások körül. Az eseményen a két miniszter közös sikerként értékelte a magyar-orosz koprodukcióban gyártott vasúti kocsik egyiptomi exportját.

Manturov köszönetet mondott Szijjártónak azért a segítségéért, amelyet az orosz lélegeztetőgépekhez szükséges nyugat-európai alkatrészek beszerzésében nyújtott.

Szijjártó Péter gazdasági együttműködési szerződést írt alá Natalja Komarovával, a Hanti-Manysi Autonóm Körzet kormányzójával, valamint találkozott Jevgenyij Kujvasevvel, Szverdlovszk megye kormányzójával. A miniszter részt vett a magyar cégek – Phoenix Conrtroll Kft.,
Veres Kft., NCT Hungary Kft., Simicron Kft., Stigron Kft. – standjának ünnepélyes átadásán.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

bilateral, coronavirus, economy, Hungary, pandemic, russia, vaccine