Megkongatta a vészharangot a német húsipar

Megkongatta a vészharangot a német húsipar

Németország már most is a legnagyobb húsimportőr Európában, az energiaválság és az infláció miatt a húsipar még a mainál is nagyobb problémákkal nézhet szembe. Néhány hónapon belül a boltok is súlyos ellátási gondokkal küzdenek majd egy szakember szerint.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 16. 14:52

Németország már most is a legnagyobb importőr

A német húsipar figyelmeztetett a közelgő ellátási problémákra, különösen a sertéshús tekintetében. Hubert Kelliger, a húsipari szövetség elnökségi tagja szerint

néhány hónapon belül komoly hiány fog kialakulni a boltokban, rengeteg polc maradhat üresen.

A jelenlegi válságos helyzetben ugyanis sok gazdálkodó jelentősen lecsökkentette a hízósertések számát, hogy valamelyest mérsékelje a fenntartási költségeit. Vannak azonban olyan gazdák is, akik már teljesen felhagytak az állattenyésztéssel.

„Ez elkerülhetetlenül azt jelenti, hogy az elkövetkező hónapokban kevesebb termék lesz”

– jegyezte meg Kellinger, aki szerint a fogyasztók számára ez nem csupán azt jelenti, hogy a polcok hamarosan kiürülhetnek, hanem a bevásárlás költségei is várhatóan drasztikusan megemelkednek majd.

„Hogy ez 20, 30 vagy 40 százalék lesz-e, azt ma még nem lehet számszerűsíteni, de ismét jelentősen növekedni fognak az árak”

– vélekedik a szakember, majd éles kritikát fogalmazott meg a szövetségi kormánnyal szemben, mert véleménye szerint az Olaf Scholz kancellár vezette kabinet nem kezeli megfelelően a helyzetet, sőt, egyre inkább a húsfogyasztás ellen kampányol.

„A jelenlegi szövetségi kormány legszívesebben megszüntetné az állattenyésztést, és a németországi étrendet zöldségekre és zabpehelyre cserélné. A lakosság mintegy 90 százaléka azonban továbbra is húst fogyasztana”.

Belgiumban is pánik uralkodik

De nem csak Németországban pánikol az iparág. Ahogy arról nemrég a V4NA beszámolt, négyből három belga húsipari vállalat attól tart, hogy jövőre nagy nehézségekkel kell szembenéznie a magas energiaárak miatt. Az ágazat igen nagy energiafogyasztó, hiszen a hús feldolgozása, szállítása és tárolása során is folyamatos hűtésre van szükség. “Nagyon nagy energiafogyasztók vagyunk” – hívta fel rá a figyelmet Michael Gore a Febevtől, a húsfeldolgozó ágazatban működő vágóhidak, darabolóüzemek, húskészítménygyártók és nagykereskedők/hentesüzletek szakmai szövetségétől.

“Néhány vállalat villanyszámlája négy-ötszörösére emelkedett. A húsfeldolgozásnak, szállításnak és tárolásnak hűtött környezetben kell történnie, és ez a hűtési lánc hatalmas mennyiségű energiát emészt fel. Csakúgy, mint a berendezések fertőtlenítése. Megpróbálhatunk kevesebb áramot használni. De a hűtőinket nem tudjuk leállítani”

– fogalmazott a szakember.

 

GAZDASÁG

Címkék:

belgium, crisis, germany, meat industry