Mintegy 25 milliárd eurós hiányt jósolnak jövőre az egészségbiztosítási pénztárak

Mintegy 25 milliárd eurós hiányt jósolnak jövőre az egészségbiztosítási pénztárak

A jelentős hiány miatt az egészségügyért felelős miniszter szerint elkerülhetetlen, hogy megemeljék a járulékokat.

GAZDASÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 14. 15:21

Az egészségbiztosítási pénztáraknak 2023-ban várhatóan mintegy 25 milliárd eurós hiánnyal kell szembenézniük Németországban. Emiatt Karl Lauterbach egészségügyi miniszter többek között a biztosítottak járulékainak emelését tervezi jövőre. Év elején még 17 milliárd eurós hiányt jósoltak a szakemberek, az orosz-ukrán háború és az infláció azonban erre a területre is rányomta a bélyegét. Szakértők szerint ha a hiányt pusztán a járulékok emelésével kompenzálnák, az akár évi 537 eurós járuléknövekedéssel járna a legjobban keresőknél, az átlagkeresetűeknek pedig nettó 455 eurós emelkedésre kellene számítani.

Egyre több kritika éri az egészségügyi minisztert, aki eddig elhanyagolta a kérdést. A legfrissebb adatokra reagálva a DAK-Gesundheit egészségbiztosító vezérigazgatója, Andreas Storm „járulékcunamira” figyelmeztetett. Felszólította Karl Lauterbach minisztert, hogy mielőbb nyújtson be törvényjavaslatot a kötelező egészségbiztosítás pénzügyeinek stabilizálására. A tárcavezető ugyanis még a januári, 17 milliárdos hiánnyal számolva sem tudott előrukkolni megfelelő stratégiával. Storm hangsúlyozta, hogy az iparág „már hónapok várja a beígért törvénytervezetet”. Ez azért baj, mert „ha nem terjesztik elő a nyári szünet előtt, akkor nem lesz elég idő arra, hogy az egészségbiztosítási pénztárak ősszel elkészítsék a költségvetéseiket.” – mondja a vezérigazgató.

A befizetőknek várhatóan nem csak az egészségbiztosítási járulékok emelkedésével kell szembenézniük 2023-ban. Szakértők egybehangzóan azt jósolják, hogy a rekordinfláció még a jövő évben is éreztetni fogja a hatását. Az energia- és élelmiszerárak erőteljes emelkedése közel 50 éves rekordra emelte az inflációs rátát Németországban. Májusban a fogyasztói árak 7,9 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában a szövetségi statisztikai hivatal számításai szerint. Európa legnagyobb gazdaságának inflációs rátája így már harmadik hónapja maradt 7 százalék felett. Márciusban az inflációs ráta 7,3 százalékra ugrott, áprilisban pedig 7,4 százalék volt. Áprilisról májusra az árak 0,9 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb probléma az energiaszektorban van, hiszen májusban 38,3 százalékkal többet kellett fizetniük az energiáért a németeknek, mint egy évvel ezelőtt. Nemcsak a világpiaci feszült helyzet hajtja fel az energiaárakat, hanem a német CO2-adó is. A jelentősen megnövekedett energiaárak pedig az élelmiszerek árait is magukkal húzzák. Májusban az árak összességében 13,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képes.

Gerd Mannes bajor ellenzéki politikus élesen bírálta az Olaf Scholz kancellár vezette kormánykoalíciót, mert úgy véli, hogy a kabinet megoldás helyett inkább bűnbakokat keres a lesújtó gazdasági mutatók kapcsán.

„Először a koronavírus, most Ukrajna. Egy rossz kormány mindig talál egy bűnbakot a gazdaság katasztrofális teljesítményére. A helyzet az, hogy válságok mindig lesznek. A jó kormányt azon mérik, hogy jó időkben hogyan teremt kedvező növekedési feltételeket, és hogyan irányítja biztonságosan a gazdaságot a rossz időkben”

– jelentette ki a bajor politikus, aki hozzátette, hogy Németország egyre rosszabbul teljesít a legfontosabb területeken.

„Oktatási és szakképzettségi hiányosságok, a világ legmagasabb villamosenergia-árai, magas adók, nem megfelelő infrastruktúra, fojtogató bürokrácia”

– sorolta a súlyos problémákat Gerd Mannes. Megjegyezte azt is, hogy a kormány „ahelyett, hogy most megmentené a polgárokat és a vállalkozásokat az egekbe szökő áraktól, inkább az olaj- és szénembargókkal, 9 eurós vasúti jegyekkel, kényszerű fűtéscserékkel és utolsó atomerőműveink leállításával súlyosbítja a válságot”. A politikus szerint a kormánynak azonnal el kell törölnie a CO2-adót, csökkentenie kell az embereket terhelő adókat és járulékokat, mellőznie kell az energiaszektort érintő embargókat és nem szabad leállítania a még működő atomerőműveket.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

germany, prices, public health, taxes