Munkahelyek százezreit veszélyezteti az áram ára Németországban

A német iparnak még európai összehasonlításban is az egyik legmagasabb áramárat kell fizetnie, és ez a probléma már Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt is fennállt, így már évek óta fokozatosan nemzetközi hátrányba esett.

GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 9. 06:14

Az ipari szakszervezetek munkahelyek százezreit látják veszélyben a magas németországi áramárak miatt. Az IG Metall , az IG BCE és az IG BAU szakszervezetek szerint az acél-, a vegyipar és az építőanyag-iparban fennáll a telephelyek bezárásának veszélye, ezért közösen országos akciónapot szorgalmaztak. A bajor IG Metall főnöke, Johann Horn csütörtökön Markus Söder miniszterelnökkel együtt szeretne megjelenni az Augsburg melletti Meitingenben, a Lech acélgyár helyszínén.

Az IG Metall felszólította a szövetségi kormányt, hogy vezessen be olyan speciális ipari villamosenergia-árat az energiaintenzív ágazatok számára, amelyek európai viszonylatban is tisztességesek. A német iparnak még európai összehasonlításban is az egyik legmagasabb áramárat kell fizetnie, és ez a probléma már Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtt is fennállt, így már évek óta fokozatosan nemzetközi hátrányba esett a német ipar.

Johann Horn elmondta: „A túl magas villamosenergia-árak nemcsak az ipari helyszíneket és a munkahelyeket veszélyeztetik Németországban, hanem a klímasemleges termelésre való átállást is, a megfizethető villamosenergia ugyanis nélkülözhetetlen eleme a folyamatnak. Az Augsburg IG Metall főnöke, Roberto Armellini pedig arról beszélt, hogy

„az augsburgi régióban ez a drámai probléma elsősorban bajor acélműveinket érinti. Ott jelenleg az időjárási viszonyoknak megfelelő a termelés, és sajnos mérföldekre vagyunk attól, hogy előre tervezhessünk. Fontos a tisztességes ipari villamosenergia-ár ebben az évben”.

Jörg Hofmann, az IG Metall elnöke is élesen bírálta a kormány tétlenségét és felhívta a szociáldemokrata-zöld-liberális koalíció figyelmet az esetleges következményekre.

„A szövetségi kormánynak be kell avatkoznia az ipari áram árába. Ellenkező esetben az acélgyártás, az alumíniumipar és a többi energiaigényes ágazat előbb-utóbb eltűnik Németországból. Ez közvetlenül és közvetve munkahelyek százezreit érintené.”

Michael Vassiliadis, az IG BCE sem hagyta szó nélkül a dolgot. Úgy véli, hogy ha a vegyipar bezárja az üzemeket és áthelyezi a termelést külföldre a magas költségek miatt, „az az első lépés a dezindusztrializáció felé Németországban”. Ezért a világ más régióival megegyező ipari villamosenergia-árra van szükség.

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter már korábban megígérte, hogy a következő hónapokban benyújtja az ipari áramár koncepcióját. Teljesen tisztázatlan azonban, hogy Habeck minisztériuma hogyan kívánja kompenzálni az ipar résztvevőit, de az sem világos egyelőre, hogy az áramhiányt hogyan szeretné elkerülni a gazdasági tárca. A szakszervezeti óriások ugyanis nem csak az árak korrekcióját követelik, hanem azt is, hogy az ellátás legyen hosszú távon is kiszámítható.

GAZDASÁG

Címkék:

electricity, german industry, germany