Nem tudja garantálni az Északi Áramlat gázvezeték működtetését a Gazprom

Nem tudja garantálni az Északi Áramlat gázvezeték működtetését a Gazprom

Az orosz állami energetikai óriáscég azt közölte szerdán, hogy nem tudja garantálni az Északi Áramlat részét képező egyik kritikus fontosságú létesítmény biztonságos működtetését, mert kétségesnek tartja, hogy Kanada tényleg visszajuttatja a gázvezeték karbantartás alatt álló turbinát.

GAZDASÁG 2022. JÚLIUS 13. 20:09

Még a múlthéten jelezte Kanada, hogy az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az Északi Áramlat portovajai kompresszorállomásának turbinaberendezését, amely jelenleg a Siemens-csoport műhelyében van a québeci Montreal közelében. A vállalat ugyanakkor azt közölte szerdán, hogy

nem rendelkezik egyetlen olyan dokumentummal sem, amely arra utalna, hogy a Siemens tényleg visszaszállítaná a turbinát Kanadából. Ilyen körülmények között lehetetlen nyilatkoznia arról, képes lesz-e biztosítani a portovajai kompresszorállomás működését.

Ugyanakkor Olaf Scholz német kancellár szerdán épp dicsérte Kanada döntését, miszerint visszajuttatják a turbinát Németországba. „Kanada lépése biztosítja gázellátásunkat, aminek köszönhetően Németország és Európa továbbra is képes lesz Ukrajna humanitárius, anyagi és katonai támogatására” – mondta Scholz.

A Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat gázvezetéken keresztül a terveknek megfelelően hétfőn leállították a szállítást a rendes évi karbantartási munkák miatt. A munkálatok július 21-ig tartanak. Ez alatt a tíz nap alatt nem szállítanak gázt a vezetéken keresztül Németországba. Európa attól tart, hogy Oroszország a karbantartás befejeztével nem indítja újra a gázszállítást, ami tovább súlyosbítaná a kontinens energiaválságát.

GAZDASÁG

Címkék:

gas company, gazprom