Orbán Viktor: létkérdés a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozása

Magyarországnak létérdeke, hogy a nyugat-balkáni országok minél hamarabb az Európai Unió tagjává váljanak – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos Facebook-oldalán látható videóban.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 6. 19:16

Határozott és erőteljes álláspontot fog képviselni az európai államok és a nyugat-balkáni országok vezetőinek tiranai csúcstalálkozóján – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Hozzátette, hogy Magyarországnak létérdeke, hogy ezek az országok minél hamarabb az Európai Unió tagjává váljanak.

„Létkérdés Magyarország számára, a biztonságunk szempontjából, mert csak Szerbia segítségével tudjuk végleg lezárni a migrációs útvonalat. Létkérdés Magyarország energiabiztonsága szempontjából is, hiszen ma gázt csak délről, a Balkánról, Szerbia felől kapnak a magyar családok és a magyar vállalkozások”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Szerbia és a Nyugat-Balkán lehet az olcsó energia kapuja, amely délről érkezik Közép-Európába, és így nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa energetikai függetlenségét megoldhatja – tette hozzá.

Itt az ideje, ezt fogjuk most képviselni. Ne hezitáljunk tovább! Az Európai Unió vegye fel végre tagjainak sorába Szerbiát és a többi nyugat-balkáni országot is

– mondta a kormányfő a videóban.

GAZDASÁG

Címkék:

balcan, Hungary, summit, viktor orban