Óriási bajban van a logisztikai ipar Európában, rengeteg cég tűnhet el

Óriási bajban van a logisztikai ipar Európában, rengeteg cég tűnhet el

Súlyos következményei vannak a megváltozott világgazdasági helyzetnek a logisztikai iparban: az energiaválság és az infláció is komoly kihívások elé állítja az ágazatot. A munkaerőhiány és az egekbe szökő üzemanyagárak miatt rengeteg cég a csőd szélére került.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 14. 06:00

Épphogy elkezdett kilábalni a logisztikai ipar a koronavírus-járvány okozta gazdasági mélygödörből, az ágazatnak újabb komoly kihívással kell szembenéznie. Szinte mindenki emlékszik arra, hogy milyen gyorsan megtörténhet, hogy a szupermarketek hirtelen nem kapnak elegendő árut, a Brexit után nem sokkal éppen ez történt. A logisztikai láncból hirtelen több ezer teherautó hiányzott, mert nem volt elég sofőr, aki vezesse azokat. A történelem pedig rövid időn belül megismételte önmagát, hiszen óriási munkaerőhiánnyal küszködik az ágazat és kétségbeesetten keresik a sofőröket. Németországban például mintegy százezer kamionsofőr hiányzik a piacról, emiatt pedig jóval kevesebb fuvart tudnak vállalni, ami komoly bevételkiesést okozott az utóbbi időszakban.

A legnagyobb probléma azzal van, hogy a sofőrök átlagéletkora rendkívül magas, így egyszerre sokan mennek nyugdíjba és nem érkezik utánpótlás. Évente körülbelül harmincezer járművezető vonul nyugdíjba, és átlagosan csak tizenötezer új tehergépkocsi-vezetői jogosítványt adnak ki

– panaszkodnak az iparág résztvevői. Christopher Schuldes, a hesseni Seeheim-Jugenheimből származó vállalkozó is komoly nehézségekkel néz szembe, a férfi is kétségbeesetten keres sofőröket 30 kamionjához.

„Már annak is örülünk, hogy két korábbi alkalmazott önként visszatért a nyugdíjból, különben még több teherautó állna haszontalanul az udvaron”

mondta az egyik német lapnak a férfi, akit az üzemanyag brutális drágulása még a munkaerőhiánynál is jobban aggaszt. Ha többe kerül az üzemanyag, akkor a megtett út is drágább lesz. Minden 40 tonnás teherautója száz kilométerenként körülbelül harminc liter gázolajat fogyaszt, a mai árakkal számolva pedig így egy fuvar költsége sokszorosa az egy évvel ezelőttinek. A fuvarozók emiatt kénytelenek emelni a viteldíjakat, hogy ne legyen veszteséges a szállítás. Ha viszont drágábban szállítanak a cégek, akkor kevesebb árut vesznek a megrendelők, ami ellátási gondokat szülhet az adott régióban a gyárakban és a boltokban egyaránt.

A kontinenseket átszelő légi áruszállítást is jelentősen befolyásolja a kialakult helyzet: az Európai Unió légteréből kitiltott orosz cégek már nem elérhetők, míg a nyugati légitársaságok már nem használhatják az orosz légteret. Az Ázsiába irányuló teherszállítóknak így óriási kerülőúton kell eljutniuk a célországba, ami jelentősen növeli a költségeket. Erre további teherként nehezedik az is, hogy az üzemanyag egyébként is jóval drágább, mint néhány hónappal ezelőtt. Akad olyan légitársaság, amely a szankciók miatt visszavonta a 2022-re vonatkozó üzleti kilátásait. Az orosz légtér megkerülésével az Ázsiába irányuló teherszállítások többsége ugyanis már nem gazdaságos.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

crisis, europe, inflation, logistics