Pánik Nyugat-Európában: már a víz árát is emelnék, így kényszerítenék ki a spórolást

Pánik Nyugat-Európában: már a víz árát is emelnék, így kényszerítenék ki a spórolást

Egyre nagyobb rettegésben élnek Nyugat-Európában. Van ahol a vízszolgáltatás árát emelnék meg, hogy kevesebb vizet használjanak. Máshol pedig a gázhiány tartja pánikban az embereket, szakértőket és politikusokat. Bár óriási bajban van az élelmiszeripar, van olyan ország, ahol nincs a kritikus ágazatos listáján.

NAGYVILÁG GAZDASÁG 2022. JÚLIUS 12. 08:30

Hajmeresztő ötletekkel állnak elő a zöldpárti politikusok és szakértők Európa-szerte. Legutóbb Margareta Lindgren svéd politikus azt javasolta, hogy emeljék meg a vízhasználat árát, mert szerinte így meg lehet akadályozni a pazarlást. Egy másik kapcsolódó elképzelés szerint a háztartásoknak nem szabadna a szokásos módon lehúzni a WC-t, hanem mosogatás után mosogatóvízzel kellene leöblíteni azt.

Németországban is radikális javaslatokkal állnak elő és drasztikus döntéseket hoznak, a legfőbb indok pedig az országot egyre nagyobb nyomás alá helyező energiaválság és az ebből eredő infláció. Egyre több városban döntenek úgy, hogy részlegesen korlátozzák a víz- és áramhasználatot. A munkahelyeknek pedig azt javasolják, hogy ismét vezessenek be otthoni munkavégzést, hogy megtakarítsák a munkába és az onnan hazautazáshoz felhasznált energiát. Sok vállalat már azt is jelezte, hogy ha még tovább emelkednek az energiaárak, akkor néhány embert el kell bocsájtaniuk.

Az önkormányzatok azt tervezik, hogy a középületek hőmérsékletét drasztikusan lecsökkentik és időszakosan lekapcsolják a köztereken a világítást, de a szökőkutakat is leállíthatják rövid időn belül. Van olyan város ugyanis, ahol az előrejelzések szerint 2022 egészét tekintve 80 százalékkal kerül többe az energia, mint 2021-ben. Ilyen például a bajorországi Augsburg, ahol már az is felvetődött, hogy a közlekedési lámpákat is kikapcsolják.

Bajorországban egyébként is egyre nagyobb a baj, az élelmiszeripar résztvevői semmi jót nem jósolnak az elkövetkező hónapokra. Ha Németországnak be kell osztania a gázt, az közvetlenül érint számos vállalatot, köztük az élelmiszeriparban működő vállalatokat is. A tejiparnak kell talán a legnagyobb kihívásokkal megküzdenie, röviddel idő alatt pedig már az emberek is szembesülnek majd a problémával.

“Ha elzárják a gázt, akkor már 12 órával később nem fogják begyűjteni a tejet a gazdaságokból, és egy-két nappal később nem lesznek tejtermékek a szupermarketek polcain”

– figyelmeztetett Günther Felssner, a Bajor Gazdaszövetség alelnöke, aki hozzátette azt is, hogy “az élelmiszerellátás rendszerszintű és fontosabb, mint a fűtés. Akár egy fokkal hidegebb, akár melegebb az emberek otthona, ha nincs mit enni, az óriási probléma”.

Az iparág résztvevői azt kifogásolják, hogy a kormány nem tekinti kritikus fontosságúnak a tejüzemek működtetését. Jelenleg ugyanis a létfontosságú infrastruktúrák közé az egészségügyi és az energiaágazat tartozik.

“Nem akarom, hogy ősszel fel kelljen hívnom a gazdáinkat, és azt kelljen mondanom: nem tudjuk tovább gyűjteni a tejet, öntsék a hígtrágya gödörbe. Mert ez lesz a következménye annak, ha nem lesz gáz”

– Bernhard Pointer, a Berchtesgadener Land tejüzem vezetője, aki szerint a bajor tejtermelők súlyos válsághelyzet előtt állnak.

A bajor tejüzemek jelentőségét mutatja például a sajtgyártás. Bajorországban évente körülbelül egymillió tonna sajtot állítanak elő, ami a német össztermelés közel fele. A tejtermékek a külkereskedelem szempontjából is fontosak. A Bajor Állami Mezőgazdasági Intézet adatai szerint a bajor tejüzemek évente mintegy 3 milliárd euró értékben exportálnak tejtermékeket.

Az energiaárak máshol is éreztetik a hatásukat. A zirndorfi Playmobil Fun Park és a szomszédos szálloda a 2022/23-as téli szezonban zárva marad. A vállalat szerint ennek oka a fűtési költségek óriási növekedése és az energiaellátás bizonytalan helyzete. A vidámpark a szabadtéri szezon végén, november elején bezár, és csak 2023 tavaszán nyitja meg újra kapuit. Az összes télre tervezett rendezvényt törölték a szervezők.

A német kormány szerint ahhoz, hogy Németország biztonságosan átvészelje a telet, legalább 90 százalékos szintre kell feltöltetnie a tározókat. Jelenleg átlagosan hatvan százalékos a töltöttség, azonban egyre kevesebb gáz érkezik Németországba. Ezzel párhuzamosan a kormány kampányt indított a gázfogyasztás csökkentésére és arra szólítja fel az embereket, hogy minél több energiát spóroljanak meg a nyár során.