Pánikolnak a brit éttermek a fenntartási költségek miatt

Pánikolnak a brit éttermek a fenntartási költségek miatt

Van olyan étterem, ahol a tulajdonosnak 15 fontot kellene kérnie egy alap pizzáért, hogy nyereséget termeljen, de nem teheti, mert a vendégek máshová mennének.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 10. 08:30

Az elmúlt hónapok leginkább arról szóltak a brit vendéglátósoknak, hogy a túlélésért küzdöttek, minden hónapban újabb és újabb kihívás volt úgy megtartani az éttermeket, bárokat, kávézókat, hogy a brutális fenntartási költségeket is elő tudják teremteni. A pizzériák is szenvednek és minden hónapban a túlélésért küzdenek. Az éttermek azt mondják, hogy nem emelhetik az árakat, mert félnek a vásárlók elidegenedésétől.

Van olyan étterem, ahol a tulajdonosnak 15 fontot kellene kérnie egy alap pizzáért, hogy nyereséget termeljen, de nem teheti, mert a vendégek máshová mennének.

Nem csak az rezsiköltségek emelkedtek, a pizzériák által használt összes kulcsfontosságú alapanyag ára is kétszámjegyű növekedésen ment keresztül. Tavaly például olyan kevés paradicsom termett, hogy az elmúlt harminc évben hasonlót sem láttak a britek. Ezért azon túl hogy nagyon nehéz beszerezni, rendkívül drága lett a zöldség.

A pizzériák eddig körülbelül 16-20 fontot fizettet egy ládáért, most pedig 28-30 fontot. Hasonló mértékben drágul a mozzarella sajt is, mert a tej ára körülbelül 25-30 százalékkal emelkedett. A legtöbb étterem Ukrajnából szerezte be eddig a lisztet, a háború miatt most körülbelül 35 százalékkal többet fizetnek érte.

Az étteremtulajdonosok kénytelenek valamelyest emelni az áraikon, hogy mentsék a menthetőt, de minden hónappal közelebb kerülnek ahhoz, hogy korlátozniuk kell a nyitvatartást, esetleg a kisebb éttermeknek be kell zárniuk.

Mindez azért is nagy baj, mert a pizza alapvetően Nagy-Britannia egyik kedvenc étele, és a brit piac az elmúlt évtizedben évről évre nőtt. A jelenlegi becslések szerint a piac értéke 3,5 milliárd font körül mozog. Az egyik étteremtulajdonos azt mondta a brit sajtónak, hogy

„a kérdés most az, hogy ki tudja túlélni a következő három-hat hónapot, amíg ki nem lábalunk ebből a megélhetési válságból”.

A férfi szerint bizonyára többen kénytelenek lesznek lehúzni a rolót. A vendéglősöknek egyébként nem csak a fenntartási költségek és az alapanyagárak egekbe szökésével kell megbirkóznia, hanem a szakképzett munkaerő súlyos hiányával is.

A pizza hazájában, Olaszországban is beütött a szankciós infláció. Korábban a V4NA is beszámolt arról, hogy áram és gáz hozzájárulási díjat számolt fel egy nápolyi pizzéria, miután meredeken emelkedni kezdtek az étterem rezsiköltségei. Így egy pizza és egy palack víz szervízdíjjal együtt több mint 11 euróba került a korábbi 7 helyett. A Pizzéria tulajdonosa mindezt saját bevallása szerint azért tette, hogy felhívja a figyelmet a problémákra. A nyugtán a margherita pizza ára 5 euró, a vízé 2 euró volt, ehhez pedig jött az 50 cent gázdíj, 1,20 euró áramdíj és 1,50 euró bérleti díj.

A vállalkozó azt állítja, hogy a rezsi és az ehhez kapcsolódó kiadások ára egy hónap alatt megháromszorozódott. “Igazságos lenne, ha a számlán feltüntetnénk az összes olyan tételt, ami miatt emeltük az árakat?” – tette fel a kérdést a pizzéria tulajdonosa, aki egy posztban közzétette az augusztusi közüzemi számlája nyugtáját is, amin jól láthatóan szerepel a közel 8300 eurós összeg, ami az előző hónapban még csak 2500 euró volt. A költségek tehát több mint háromszorosára emelkedtek

Azonban nem a nápolyi volt az egyetlen étterem, ahol a tulajdonos hangot adott a felháborodásának. A Casalamaggiore településen található pizzéria tulajdonosa egy több mint négyezer eurós villanyszámlát tűzött ki a kirakatba. és azt írta mellé, “Ha a kiadások tarthatatlanná válnak, adj el egy pizzát 10 euróért, és legyél tolvaj, vagy zárd be az üzletet?”. A férfinak például egy év alatt 300 százalékkal megugrott a villanyszámlája. Ehhez jöttek még az egyéb költségek, a gáz, nyersanyagok, személyzet.

GAZDASÁG

Címkék:

Great Britain, inflation, italy, pizza, restaurants