Villany és gázfelárat kell fizetnie a pizzéria vendégeinek

Villany és gázfelárat kell fizetnie a pizzéria vendégeinek

Villany és gáz hozzájárulási díjat is felszámol egy pizzéria Olaszországban, miután egy hónap alatt több mint kétszeresére emelkedtek az energiaszámlái. Így egy pizza és egy palack víz az eddigi 7 euró helyett 11 euróba kerül.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 6. 17:36

Áram és gáz hozzájárulási díjat számolt fel egy nápolyi pizzéria, miután meredeken emelkedni kezdtek az étterem rezsiköltségei. Így egy pizza és egy palack víz szervízdíjjal együtt több mint 11 euróba került a korábbi 7 helyett. A Pizzéria tulajdonosa mindezt saját bevallása szerint azért tette, hogy felhívja a figyelmet a problémákra. A nyugtán a margherita pizza ára 5 euró, a vízé 2 euró volt, ehhez pedig jött az 50 cent gázdíj, 1,20 euró áramdíj és 1,50 euró bérleti díj.

A vállalkozó azt állítja, hogy a rezsi és az ehhez kapcsolódó kiadások ára egy hónap alatt megháromszorozódott. „Igazságos lenne, ha a számlán feltüntetnénk az összes olyan tételt, ami miatt emeltük az árakat?” – tette fel a kérdést a pizzéria tulajdonosa, aki egy posztban közzétette az augusztusi közüzemi számlája nyugtáját is, amin jól láthatóan szerepel a közel 8300 eurós összeg, ami az előző hónapban még csak 2500 euró volt.

A költségek tehát több mint háromszorosára emelkedtek, az előrejelzések szerint azonban következő hónapokban a magas energiaárak még tovább nőhetnek. Ezért az étterem tulajdonosai arra kérik a kormányt, hogy az állításuk szerint katasztrofális válságot okozó árakat segítsen letörni.

Azonban nem a nápolyi volt az egyetlen étterem, ahol a tulajdonos hangot adott a felháborodásának. A Casalamaggiore településen található pizzéria tulajdonosa egy több mint négyezer eurós villanyszámlát tűzött ki a kirakatba. és azt írta mellé, „Ha a kiadások tarthatatlanná válnak, adj el egy pizzát 10 euróért, és legyél tolvaj, vagy zárd be az üzletet?”.

Alberto Rovati hozzátette, „a villanyszámla múlt vasárnap érkezett meg, ezért úgy döntöttem, hogy még aznap este kiállítom a kirakatba. Természetesen nem azért tettem, hogy megijesszem a vásárlókat, hiszen hűségesek, és hiszem, hogy újra el fognak jönni. De egyértelmű akarok lenni, határozottan tiltakoznunk kell, mert ez így nem mehet tovább”.

Rovati a kiállított számla mellé tett egy 2021 júliusában kapott villanyszámlát is, amin jól látni, hogy akkoriban csak 1350 eurót kellett fizetnie, ami tizenkét hónap alatt 300 százalékos növekedést jelent. Ehhez jönnek még az egyéb költségek, a gáz, nyersanyagok, személyzet. „Egy gyors számolás után, ha ez így folytatódik, két út áll az üzlet előtt, vagy árat emelünk, vagy bezárunk. Ha ma 8-9 eurót kérnénk egy margheritáért, akkor valószínűleg minden költséggel együtt nullszaldós lenne a pizzéria. Ebből adódik a 10 eurós díj kilátásba helyezése. Ha más haszna nincs is, de úgy gondolom, hogy őszinte és átlátható voltam az ügyfeleimmel. Nem feledve, hogy az elmúlt két évben a zárlatok és a különböző korlátozások között az egyetlen igazán jó évszak a folyamatos munkára mindig a nyár volt. És még ezt a szempontot is figyelembe kell venni.” – tettei hozzá Rovati, majd zárásként azt mondta, hogy „nem fogok 10 euróért pizzát árulni. Az ár 5,50 euró marad, amíg nyitva tudom tartani”.

NAGYVILÁG

Címkék:

electricity, food prices, italia, pizzeria