Recessziótól és az euró összeomlásától tartanak a bankok és a közgazdászok

Recessziótól és az euró összeomlásától tartanak a bankok és a közgazdászok

A világ legfontosabb pénzintézetei és nagybankjai, valamint közgazdászok recessziót jósolnak az euróövezetben. Van aki szerint a válság várhatóan olyan mély lesz, hogy az akár a közös valuta összeomlásával is végződhet.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 23. 14:46

Az Európai Központi Bank (EKB), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a legnagyobb kereskedelmi bankok előrejelzései nagyon borúlátóak az euróövezetre nézve. A második negyedévben 0,8 százalékos GDP-növekedést regisztráltak, de a harmadik negyedévben csak 0,2 százalékot. Három euróövezeti országban – Belgiumban, Lettországban és Ausztriában – már csökkenés tapasztalható. Ez a következő hat hónapban várhatóan 1,7 százalékos mínusz lesz a teljes közös valutaövezetben. Hollandiában Sigrid Kraag pénzügyminiszter recessziót jelentett be.

„A fogyasztói bizalom olyannyira visszaesett, hogy a recesszió valószínűleg nem lesz enyhe”

mondja Holger Schmieding, a Berenberg német befektetési bank vezető közgazdásza.

„Az európaiak veszteségei drámaiak lesznek. Hogy érzékeltessem, milyen erős lesz az Európára gyakorolt hatás, elmondom, hogy a világjárvány előtti és a mostani előrejelzéseink félbillió euróval térnek el egymástól”

– mondta Kristina Georgieva, az IMF vezetője Brüsszelben, a „Making Markets Work For People” című konferencián. Az IMF szerint az euróövezet teljesítménye 2023-ban mindössze 0,5 százalékkal fog növekedni, Németország és Olaszország gazdasága pedig várhatóan 0,3 százalékkal, illetve 0,2 százalékkal zsugorodhat.

A világ egyik legnagyobb bankja, az amerikai Morgan Stanley azonban jövőre 0,2 százalékos visszaesést prognosztizál az euróövezetben, a legnagyobb gazdaságnak számító Németországban pedig akár a 0,7 százalékos csökkenést sem zárja ki.

Bármilyen eltérőek is legyenek az előrejelzések, egy dologban minden közgazdász egyetért: 2023 sokkal nehezebb lesz, mint 2022.

Vannak olyan szakemberek, akik egyenesen kimondják, hogy a gazdasági és mindenekelőtt a pénzügyi válság sokkal mélyebb lehet, mint a 2009-es, amikor az Európai Központi Bank akkori vezetője, Mario Draghi bejelentette, hogy a közös valuta, az euró összeomlásának veszélye fenyeget.

A történelem most ismétli önmagát. A European Policy Center gazdasági programjainak vezetője, Georg Rielkes azt állítja, hogy az Unió úgynevezett permakrízisben van, ami lénygében egy állandósult válság. Thomas Mayer, a Flossbach von Storch Kutatóintézet alapítója és igazgatója pedig úgy véli, hogy most sokkal nagyobb az esélye annak, hogy összeomlik a közös valuta, mint 2009-ben.

GAZDASÁG

Címkék:

euro, euro area, money, recession