Rezsikatasztrófa: év végére már a német középosztálybeliek sem tudnak majd félretenni

Rezsikatasztrófa: év végére már a német középosztálybeliek sem tudnak majd félretenni

Vannak, akik már így is túl keveset keresnek ahhoz, hogy félretegyenek. A takarékpénztárak becslései szerint ez a helyzet nemsokára sokkal rosszabb lesz: a németek több mint felének a teljes jövedelmét megélhetési kiadásokra kell majd költenie.

GAZDASÁG 2022. AUGUSZTUS 23. 08:02

A brutális energia-és üzemanyagárak rekordszintű inflációt okoztak az elmúlt időszakban Németországban, emiatt egyre kevesebb pénzt tudnak félretenni a németek. A következő hónapokban pedig még drágább lesz a rezsi, ezért már a középosztálybeliek sem lesznek képesek félretenni a hideg időszak beálltával. Nem elég, hogy alapból magasabb lesz az áram és a gáz ára, a német kormány erre egy új gázadót is rárakott, ami miatt egy átlagos négytagú háztartásnak az alapszolgáltatáson felül még öt-hatszáz eurót is ki kell fizetnie illetékként.

„Arra számítunk, hogy a jelentős áremelkedés miatt a német háztartások akár 60 százaléka is kénytelen lesz havonta a teljes rendelkezésre álló jövedelmét – vagy még többet – tisztán megélhetési kiadásokra fordítani”

– mondta Helmut Schleweis, a Német Takarékpénztárak Szövetségének(DSGV) elnöke egy lapinterjúban. Összehasonlításképpen: egy évvel korábban ez az arány csak 15 százalék volt, ennyien nem tudtak félretenni a havi bérkifizetések után. A németországi szövetkezeti bankszektor ernyőszervezete, Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken (BVR) is azt tapasztalja, hogy az embereknek már most is jóval kisebb a mozgásterük a korábbi időszakhoz képest.

A DSGV szerint rendkívül feszült a helyzet a folyószámlahitelesek körében is, ők ugyanis rendre kénytelenek túllépni a hitelkeretet, hogy fedezni tudják az extrakiadásokat. Az energiaárak drasztikus elszállása azonban leginkább a diákokat és a nyugdíjasokat érinti. A nyugdíjasoknak ugyanis alig marad pénzük a rezsiköltségek kifizetése után, a diákok pedig a szállásaik miatt aggódhatnak. Bajorországban, Bayreuth és Bamberg egyetemi városokban a diáklakások bérleti díja már 2022 első felében is csaknem hat százalékkal emelkedtek, a méregdrága rezsiköltségek miatt ősszel és télen még ennél is nagyobb növekedésre számítanak a diákszövetségek.

A növekvő energiaárak és az infláció óriási nyomást gyakorol a német gazdaságra, emiatt pedig könnyen előfordulhat, hogy százezrek fogják elveszíteni a munkájukat – erről közölt egy tanulmányt a Német Gazdaságkutató Intézet (IW). A számítások szerint

2023 végéig akár háromszázharmincezren is elveszíthetik a munkájukat, ha Németország nem tudja megfelelően kezelni az energiaválságot.

Thomas Obst, a tanulmány szerzője szerint azokban az iparágakban veszíthetik el a legtöbben állásukat, amelyekben kritikus fontosságú a földgáz – például a vegyiparban.

Egy dolog világos: az energia középtávon drága marad, a kínálat ingadozó. A vállalkozóknak a magas költségeket át kell hárítaniuk a fogyasztókra, ha a jövőben is folytatni akarják üzleti tevékenységüket.

– világít rá a gazdaságkutató intézet tanulmánya, amely azt is előrevetíti, hogy

„a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak fel kell készülniük egy újabb drágulási hullámra. Kevés energiahordozó áll rendelkezésre és valószínűleg ősszel és télen ismét jelentősen drágulni fognak. Ha a gáz ára 2022 második negyedévéről a harmadik negyedévre 50 százalékkal emelkedik, akkor az inflációs ráta további 0,9 százalékponttal, 2023-ban pedig további 1,3 százalékkal emelkedik majd.

GAZDASÁG

Címkék:

energy crisis, germany, high prices, inflation