Az idei tél hideg lesz, a következő viszont már inkább sarkvidéki Európában – véli az európai államfő

Az idei tél hideg lesz, a következő viszont már inkább sarkvidéki Európában – véli az európai államfő

Az idei tél hideg lesz, de a következő viszont már inkább sarkvidéki egész Európára nézve. A szerb államfő szerint mindez azért van, mert senki nem törekszik a megoldásra az orosz-ukrán háborúban, hanem inkább a másik legyőzésére koncentrál. Brüsszelben a szankciókat támogató politikusok közben azzal próbálják nyugtatni az egyre idegesebb lakosságot, hogy forró nyár volt, így télen sem fagyhatunk meg Európában.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 8. 09:34

A szankciók miatt sarkkör jöhet Európába

Hideg lesz télen, de ez még semmi ahhoz képest, ami a következő évben vár ránk. Erről beszélt a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott sajtótájékoztatóján a szerb államfő. Aleksandar Vucic Belgrádban azt mondta: az előttünk álló telek sarkvidékiek lehetnek Európában. Vucic Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon elmondott szavaira reagált. Putyin az ukrajnai háború miatt hozott nyugati szankciókkal kapcsolatban megjegyezte: azok az egész világot fenyegetik, de Oroszország megbirkózik velük. Hozzátette: Európára és a világra katasztrófa vár.

kép: Facebook

„Ez a tél mindannyiunk számára nagyon hideg lesz, ha figyelmesen hallgatták (Putyint), akkor látszik, hogy a következő pedig sarkköri lesz. Nekem úgy tűnik, hogy senki nem akarja a megegyezést. Attól tartok, hogy mindkét fél a másik vereségére számít, s nem akar kompromisszumos megoldást. Ha Önök tényleg azt gondolják, hogy Oroszország katonai erővel legyőzhető, nekünk csak az marad, hogy felkészüljük a hideg, sarkköri telekre” – üzente Aleksandar Vucic.

A szerb elnök bejelentette azt is, hogy a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezés országai (Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia) közös levélben kérték az Európai Unió segítségét, hogy villamos energiát szerezzenek be a téli hónapokra. Vucic hozzátette: tisztában van azzal is, hogy az egész kontinens takarékosságra int, s ez erre a térségre is vonatkozik majd.

„Nehéz döntéseket kell hoznunk, az ősz sem lesz könnyű, a tél viszont annál nehezebb lesz” – fogalmazott a szerb elnök.

Kiemelte, fontos lépés volt, hogy megépült a Török Áramlat, anélkül gáz nélkül maradt volna a térség.

„Nehéz időszak előtt állunk, de azt látom, hogy Európa komolyan készül erre. Az volna viszont a legjobb, ha abbahagynák a háborút, s mindkét fél a kompromisszumos megoldásra törekedne” – húzta alá a szerb vezető.

kép: Facebook

Recep Tayyip Erdogan szerint sincsenek a háborúnak nyertesei, csak vesztesei. A török elnök az ukrajnai helyzetről szólva kijelentette, hogy Törökország mindig is az egyensúly politikáját követte Oroszország és Ukrajna között, és ezt fogja tenni a következő időszakban is. Arra figyelmeztetett, hogy Oroszországot nem szabad alábecsülni, és bírálta a Nyugatot, amely szerinte uszító politikát folytat, ami nem vezethet megoldáshoz.

Borrell: forró volt a nyár, nem fagyunk meg télen sem

Amíg Európa keletibb részein arra figyelmeztetnek, hogy katasztrófa lehet a háborúból, addig a brüsszeli politikusok egészen elképesztő magyarázatokkal próbálják megnyugtatni a lakosságot. Josep Borrell, az Unió kül- és biztonságpolitika főképviselője Prágában azt mondta: meg van győződve arról, hogy Európát nem fenyegeti a fagyhalál. Borrell úgy véli, hogy Európa a forró nyárnak köszönhetően biztonságban van a hidegtől.

kép: Európai Bizottság

„Európa nem fagy meg, minden idők legmelegebb nyarát éltük át. Tehát nem arról van szó, hogy halálra fagyunk” – mondta.

Az Origo cikke szerint Borrell azt hihette, hogy amiatt, hogy meleg volt a nyár, kevesebb gáz fogyott, mert kevesebbet kellett fűteni. Nyáron viszont nem a fűtés visz el sok energiát, hanem a klímák, amelyeket idén még ott is bekapcsoltak, ahol eddig soha, hiszen a 40 fokos hőséget valahogy ki kellett bírni.

Eközben egyre több európai országban készítenek válságtervet az áram- és gázhiány esetére. Németországban, vagy például Nagy Britanniában is a megugró rezsiköltségek gondot okozhatnak a lakosságnak. Olaszországban pedig a kormány nemzeti energiatakarékossági tervet indított. Svájcban már azt fontolgatják, pénzbüntetéssel vagy börtönnel sújtják azokat, akik nem vetik magukat alá a kötelező gázkorlátozásoknak – írta a Blick.

Mi megmondtuk

Tavasszal még voltak, akik hitetlenkedve fogadták, de a V4NA már akkor megírta: keménykezű és megdöbbentő tervet dolgozhatott ki az Európai Unió vezetése. Az Oroszország elleni szankciók kiterjesztése az energiaszektorra az energiafelhasználás korlátozását vonja maga után a tagállamokban. A V4NA áprilisi információi szerint Brüsszel 18 Celsius-fokban határozná meg az épületek maximális belső hőmérsékletét.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

energy, gas, polar, sanction, serbia