Szerbia a meleg telet választotta az uniós nyomás helyett

Szerbia a meleg telet választotta az uniós nyomás helyett

Amennyiben Szerbiának szüksége lesz rá, akkor Oroszország a megbeszélt mennyiségen felül is szállít földgázt. A szerbek arra készülnek, hogy emiatt fokozódhat a Belgrádra irányuló nyomás a Nyugat részéről, hogy vezessen be szankciókat Moszkvával szemben.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 21. 06:00

A Nyugat azt szeretné, ha Szerbia is beállna a sorba

A következő időszak nehéz lesz a szerb államvezetés számára. Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió egyre nagyobb nyomást gyakorol majd Belgrádra, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz. Erről beszélt Alekszandr Bocan-Harcsenko, Oroszország szerbiai nagykövete, aki szerint amennyiben ezt a szerbek nem teszik meg, akkor a nyugati hatalmak egy újfajta hozzáállást várnak el majd tőlük Bosznia-Hercegovinával és Koszovóval kapcsolatban. Bosznia esetében Szerbia teljes mértékben támogatja a Boszniai Szerb Köztársaságot, míg Koszovó függetlenségét nem ismeri el Belgrád.

„Azt várom, hogy fokozódik majd a nyomás. A meglátásaink és előrejelzéseink szerint abszolút prioritás az USA és Brüsszel részéről, hogy Szerbia csatlakozzon a büntetőintézkedésekhez. Ez az egyik legfontosabb nekik, ugyanakkor nem gondolnak arra, hogy egy ilyen lépésnek milyen következményei lehetnek”

– húzta alá Harcsenko, majd hozzátette, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök elsősorban az országa érdekeit nézi. Ezért is döntött úgy a balkáni ország, hogy nem vezet be büntetőintézkedéseket.

Ezt a hozzáállást erősítették meg Vlagyimir Putyin orosz államfő és a szerb elnök tárgyalásán és ezután kötött a két ország újabb hosszútávú gázszerződést. Szerbia a jelenlegi helyzetben a lehető legalacsonyabb áron jut földgázhoz, ha a balkáni országnak további mennyiségre lenne szüksége, arról is lehet szó – mondta a szerb Happy TV vendégeként Harcsenko.

Szerbia kibiztosítja magát

Szerbia 2,2 milliárd köbméter földgázt vásárol Oroszországtól a hosszútávú szerződés értelmében. A megállapodás részeként 1000 köbméter gázért legfeljebb 408 dollárt fizet az ország. Mivel Szerbiának nincs elegendő kapacitása, ezért a vásárolt földgáz egy részét Magyarországon tárolja majd.

Szerbia amellett, hogy megfelelő gázmennyiséget tartalékol, arra is odafigyel, hogy a lakossági földgáz és a villamos energia ára ne emelkedhessen jelentős mértékben, erről beszélt legutóbbi sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic. A szerb államfő kiemelte: ezek ára legfeljebb 10 százalékkal nőhet.

„A jelenlegi helyzetben azt mondom, hogy jó helyzetben vagyunk, s arra törekszünk, hogy ezt meg is tartsuk. Odafigyelünk arra, hogy az áram és a gáz ára ne emelkedjen 10 százaléknál többel” – szögezte le a köztársasági elnök.

Aleksandar Vucic hozzátette: a mostani körülmények között, az ilyen alacsony emelés hihetetlen sikernek számít. Az államfő ugyanakkor közölte, hogy Szerbia egyes EU-tagállamokkal ellentétben még nem döntött arról, hogy a lakásokban csökkentse a szobahőmérsékletet. „Nem beszéltünk arról, hogy csökkentsük a hőmérsékletet, nálunk az előírtnál még melegebbek is a lakások” – nyilatkozta a sajtónak Aleksandar Vucic.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

energy, gas, russia