Szinte mindenhol letekerték az ünnepet

Szinte mindenhol letekerték az ünnepet

A hétvégétől kezdődően az első karácsonyi vásárokon forralt bor és adventi hangulat várja a vásárlókat – de sok helyen kevesebb ünnepi fénnyel és más korlátozásokkal. Van olyan város is, ahol idén nem tartanak karácsonyi vásárt és elmarad az ünnepi kivilágítás is.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 10. 13:12

Németországban hazavágta az ünnepet az energiakrízis

Forralt boros standok, hagyományos karácsonyi ételek, mézeskalácsházak, díszek és fényfűzérek: a karácsony szelleme néhány éve még milliókat vonzott Európa-szerte az adventi vásárokba. Idén azonban jócskán visszafogták az ünnepi hangulatot – újra. A koronavírus-járvány okozta korlátozások után idén a szankciós politika, az energiakrízis és az infláció vágta haza a németországi ünnepet. Az eladóknak és a vásárlóknak is túlságosan költségessé vált a vásár, ráadásul a kényszerű energiaspórolás miatt is akadozik a szervezés.

A Német Környezetvédelmi Segélyszervezet nemrég azt követelte, hogy a karácsonyi fényeket teljesen töröljék el idén a spórolás érdekében, vagy legalábbis korlátozzák úgy, hogy minden városnak egyetlen karácsonyfája legyen. Daun városában például egyáltalán nem világítják ki idén a világhíres várnegyedet.

Más városokban, mint Bambergben, Regensburgban, Ludwigshafenben vagy a bajor fővárosban, Münchenben, továbbra is megtartják a vásárokat, de LED-es világítással és rövidebb világítási idővel áramot takarítanak meg. De nem csak az adventi vásárokban spórolnak az árammal. Karácsony idején a települések főutcái is ünnepi díszben csillognak – pontosabban csillogtak, hiszen rengeteg helyen részlegesen vagy teljesen elmarad a díszkivilágítás. Brémában úgy próbálják megtartani az ünnepi hangulatot, hogy jóval szerényebb lesz a világítás és az is csak naponta 6 órán keresztül. Düsseldorfban még ennél is kevesebb ideig lesznek majd karácsonyi fények, csupán naponta 5 órát, a korábbi 15 órás időtartamhoz képest.

Sok helyen a karácsonyi vásárok mellett a téli jégpályák is a látványosságokhoz tartoznak, a válság azonban arra kényszerít néhány települést, hogy idén ne nyissák meg a pályákat. A korcsolyázni vágyók tehát olyan városokban, mint Bielefeld és Worms hiába keresik fel a megszokott programokat. Wiesbadenben a látogatók műjég helyett műanyagon korcsolyázhatnak, ahogy Bad Neuenahrban inkább görkorcsolya lesz.

Ausztria leghíresebb és legnagyobb karácsonyi vásárán is a spórolás mellett döntöttek. A bécsi Rathausplatzon így idén is megrendezik a vásárt, de jóval szerényebb körülmények között és komoly korlátozásokkal. A piaci standok számát például mintegy harmadával csökkentik, és főként kis- és családi vállalkozásokat részesítik előnyben.

Idén kizárólag LED-es világítást használnak majd, és a világítási időt körülbelül egy órával csökkentik, valamint az eddigiekhez képest jóval kevesebb tereptárgyra kerülnek fel a díszek és fényfűzérek. A karácsonyi vásár a Rathausplatzon összesen 38 napig lesz nyitva, ami körülbelül egy héttel rövidebb, mint tavaly.

Svájcban takaréklángon ég majd a karácsonyi hangulat

Svájcban a zürichi Bellevue-ban is az ünnepi fények csökkentésével próbálnak meg spórolni, mindenhol LED-es égőket használnak és a mennyiséget tekintve is jóval szerényebb lesz a karácsonyi kivilágítás. Bernben is ilyen intézkedésekről döntöttek, ráadásul a Rendez-Vous Bundesplatz híres fényshow-ja is elmarad hétfőnként. Az önkormányzati karácsonyi fényeket már este 10-kor lekapcsolják, a Bundesplatzon lévő jégpálya helyett pedig ezúttal kemény műanyagon görkorcsolyázhatnak az emberek.

Luzern városa viszont idén lemondana a karácsonyi fényekről. Hogy a város ne legyen teljesen sötét, 500 gyertyalámpára támaszkodnak. A városban egyébként még az sem biztos, hogy lesz központi karácsonyfa.

Dániában és az Egyesült Királyságban idén másképp kell hangulatot varázsolni

Dániában a fővárosban az energiaválság miatt várhatóan 60 százalékkal csökkentik a karácsonyi kivilágítást, de van olyan település is, ahol idén csak délután 3 és este 9 óra között kapcsolják fel a fényeket. A karácsonyi díszeket pedig csak advent első vasárnapján azaz csak idén november 27-én kapcsolják fel – két héttel később, mint eddig. Az elmúlt évekhez hasonlóan november közepén akasztják fel a díszeket – a Kultorvet karácsonyi jávorszarvasa azonban idén nem kerül ki, a karácsonyi díszek világítását december 26-án lekapcsolják.

Az Egyesült Királyságban sem tehetik meg idén télen, hogy a megszokott módon díszítsék fel a köztereket és a karácsonyi vásárokat, országszerte korlátozásokról döntenek az önkormányzatok. Nagy-Britanniában a karácsony így idén jelentősen megváltozik, mivel számos hagyományos fényjáték nem kerül megrendezésre. Cambridgeshire, Surrey, Bristol, Kent és Buckinghamshire településeken családok százezrei maradnak le az ingyenes, jó hangulatú fényjátékokról a karácsonyi időszakban. Southamptonban, Glasgow-ban és Leedsben már lemondták a karácsonyi vásárok programjait. A londoni Oxford Streeten az ikonikus fényfüzér idén korlátozott ideig és LED-izzókkal fog világítani, hogy segítsen a spórolásban.

Csak Brüsszel döntött úgy, hogy megtartja az egyik legenergiaigényesebb programot

Mivel az emelkedő energiaárak a vállalkozásokat és a háztartásokat egyaránt sújtják Belgiumban, olyan városok, mint Vilvoorde, Aarschot, Tienen és Gent úgy döntöttek, hogy a karácsonyi vásárok jégpályáiról lemondanak, és alternatívákat keresnek. Gent például a görkorcsolyapálya mellett tette le a voksát. Brüsszel azonban úgy döntött, hogy ragaszkodik a hagyományokhoz, és megtartja a karácsonyi vásár ideje alatt a Place De Brouckère téren található Winter Wonders jégpályát, mondván hogy „nem lehet mindent megvonni az emberektől”. A döntés nem maradt kritika nélkül és a városi tanácsban többen hallatlannak tartják, hogy ezekben az időkben egy ilyen energiaigényes program mellett teszi le a voksát a főváros, amely úgy gondolja hogy ha néhány száz égővel kevesebbet használ, akkor ellensúlyozhatja a fogyasztást. Franciaországban pedig hamarabb fogják lekapcsolni a világításokat a nagyobb látványosságok környékén és jóval kevesebb tereptárgyat díszítenek fel ünnepi fényfüzérekkel.

GAZDASÁG

Címkék:

christmas lights, christmas market, europe