Tengerparti üdülőt lehet venni egy belgrádi garzonlakás árán

Tengerparti üdülőt lehet venni egy belgrádi garzonlakás árán

Egyre több szerbiai vásárol ingatlant befektetésként. A hazai piac sem elegendő nekik, sokan a külföldi tengerparti városokban keresnek maguknak lakást.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 22. 16:29

Elérhető áron kínálják a tengerparti lakásokat

A szerbiaiak leginkább Görögországban, Törökországban és Olaszországban keresnek maguknak ingatlant, természetesen a hazai kínálat mellett. A B92 szerb hírportál cikke szerint ez azért van így, mert ugyanannyi pénzért, jobb lakásokat lehet venni a tenger mellett, mint például Belgrádban. Az elmúlt években megfigyelhető egy növekedési tendencia, amely szerint a szerbek egyre több ingatlant vesznek külföldön. A szép környezet és az elhelyezkedés mellett az is szempont, hogy a pénzükért nagyobb lakásokat tudnak venni, amelyeket később kiadhatnak. Egyes összehasonlításoknál az is előfordul, hogy a tengerparti lakás harmadannyiba kerül, mint egy ingatlan a szerb fővárosban.

Trieszt az egyik kedvelt üdülőhely

Trieszt a szlovén-olasz határon helyezkedik el. Az autópályán viszonylag könnyen, pár óra alatt elérhető Szerbiából. Triesztben ötvenezer euróért egy- vagy kétszobás, 50 négyzetméteres lakást lehet vásárolni. Ugyanennyi pénzért Belgrádban mindössze egy garzonlakást vehetünk. A két lakás között a méret mellett jelentős különbséget jelent az is, hogy a belgrádi apró garzonunkból a szomszéd ablakát nézhetjük, míg az olaszból a tenger köszön vissza. A trieszti lakások árát egyébként leginkább az befolyásolja, hogy újépítésű ingatlanról van-e szó, bútorozott-e, és hogy milyen messze van a tengertől.

kép: immobilare.it/screenshot

Az olasz városban – az ottani ingatlanügynökségek szerint – 1250 eurótól indulnak a négyzetméterárak, de találhatunk 3950 euróért is. Egy 32 négyzetméteres garzonlakást már 36 000 euróért is vehetünk. Ebbe az árba egy első emeleti, teljesen felszerelt ingatlan fér bele. Az egyszobás, kisebb lakások átlagosan 50 ezer euróba kerülnek. Ennyiért főként régebbi építésű lakásokhoz juthatunk hozzá.

A nagyobb, 82 négyzetméteres, felújított és bebútorozott négyszobás lakás már 73 ezer euróért is megvásárolható. Ez az ingatlan 2 hálószobával, egy konyhával, egy nappalival és terasszal is rendelkezik.

Törökországban 70.000 euróért 50 négyzetméteres lakás kapható

A török ingatlanárak is vonzzák a szerbeket, elsősorban az elhelyezkedés és a gyönyörű tenger miatt. De az ár is komoly szerepet játszik ebben, hiszen amíg Belgrádban például 70 ezer euróért egy félig berendezett garzonlakást lehet vásárolni, addig Alanyában ugyanezért a pénzért egy 50 négyzetméteres, teljesen bútorozott lakáshoz is hozzá lehet jutni 300 méterre a tengertől.

kép: summerhomes.com/screenshot

A hellén tenger is gyönyörű

A szerbek egyik legkedveltebb üdülőhelye Görögország. A pihenés és kikapcsolódás mellett azonban egyre többen akarnak lakást is venni az országban, hiszen ott is alacsonyabbak a lakásárak, mint Belgrádban. Összehasonlításképpen: Paraliában egy 45 négyzetméteres ingatlanért, amely 500 méterre van a parttól, elegendő 45 ezer eurót fizetni. A szerb fővárosban ugyanekkora lakásért átlagosan 75 ezer eurót kérnek el. 55 négyzetméteres, teraszos, bútorozott lakást viszont már 39 900 euróért is vehetünk a görög városban.

kép: Srbija Nekretnine/Screenshot

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

apartman, flat, turkey