Több ezer munkahelyet szüntet meg a legnagyobb vegyipari vállalat

Az energiaválság és az infláció a legnagyobb cégeknek is komoly kihívást okoz, a világ legnagyobb vegyipari vállalata is fájdalmas döntést készül meghozni Európában.

GAZDASÁG 2023. MÁRCIUS 1. 09:59

A BASF, a világ legnagyobb vegyipari vállalata bejelentette, hogy világszerte 2600 munkahely leépítését tervezi. A vállalat közlése szerint a németországi ludwigshafeni telephelyen végrehajtott leépítések például további 700 termelési munkahelyet érintenek, az ottani munkavállalóknak igyekeznek ugyan másik üzemben foglalkoztatni, de a dolgozók jelentős részét így is el kell küldeni.

A BASF tavaly jelentett be költségcsökkentési programot az Európában egekbe szökő energiaköltségek és a lassuló gazdaság miatt. 2024-től évi 500 millió eurót tervez megtakarítani a termelésen kívül, ennek felét a ludwigshafeni főüzemben. Németország legnagyobb ipari gázfogyasztójaként a BASF tavaly nagyon megszenvedte az energia- és nyersanyagköltségek emelkedését.

A költségmegtakarítások középpontjában a szolgáltatási, vállalati és kutatási részlegek állnak. „Az európai régió versenyképessége egyre inkább szenved a túlszabályozás miatt” – mondta Martin Brudermüller, a vállalat vezérigazgatója a BASF közleménye szerint. De nem csak a lassú és bürokratikus engedélyezési eljárások okozzák ezt a rendkívüli hátrányt, hanem termelési költségek drasztikus emelkedése is.

A bürokrácia fokozódása már évek óta lassítja a piac növekedését Európában más régiókhoz képest, most a magas energiaárak már a versenyképesség mellett a jövedelmezőséget is veszélyeztetik Európában.

A költségcsökkentési program mellett a BASF strukturális intézkedésekre is készül. A fő ludwigshafeni telephelyen több üzemet bezárnak, köztük a perlon előanyagát előállító üzemet, a két ammóniagyár egyikét és a hozzá kapcsolódó műtrágyagyárakat, valamint a műanyaghoz szükséges anyagot előállító üzemet, amely csak 2015-ben kezdte meg működését.

Az intézkedéseket lépésről lépésre 2026 végéig hajtják végre, és várhatóan több mint évi 200 millió euróval csökkentik az állandó költségeket.

GAZDASÁG

Címkék:

energy crisis, germany, inflation