Vucic: nehéz nyolc hónap elé néz Európa

Vucic: nehéz nyolc hónap elé néz Európa

Szerbia és Európa is kemény időszak előtt áll. Erről beszélt a sajtónak Aleksandar Vucic. A szerb államfő elmondta: drágul szeptember 1-től az áram, s az aszályos időszak is megnehezíti a szén behozatalát. Ennek ellenére a szerb kormány nem engedi meg, hogy elszálljanak az árak.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 28. 14:14

Válság, válság hátán

Két és fél éve tart már a válság a világban, előtte pedig a migránshelyzet és az árvizek okoztak problémákat. Erről beszélt újságíróknak a szerb elnök miután a Belgrádi Torony építkezéseinek befejezését tekintette meg. Erről egy kis videót is feltöltött az Instagramjára.

A szárazság is nehezítő körülmény

A szerb államfő az épület bejárását követően beszélt a világban és Szerbiában tapasztalható jelenlegi helyzetről, illetve arról is, hogy mi vár az országra a következő időszakban.

“Két és fél éve tart a válság a világban, azóta, hogy megjelent a koronavírus. Ezt megelőzően a migránskérdéssel és a legnagyobb árvizekkel kellett szembenéznünk. Ez az egészségügyi válság nem nem csak emberek ezreinek életét vette el, hanem az egész világot sújtó gazdasági problémát okozott. Amikor a lezárások voltak mi kitartottunk, jobban kijöttünk az egészből, mint azon országok, amelyek erősebbek nálunk. Ez azért is sikerült, mert közben 250 új gyárat nyitottunk meg. Olyanokat, amelyek főként kivitelre termelnek, ezáltal pedig javítottunk a külkereskedelmi forgalmunkon és a GDP-n” – mondta az államfő.

A szerb elnök hozzátette: a következő 8 hónap kritikus lesz mindannyiunk számára.

“Számunkra kritikus hónapok ezek. Miért említem, hogy már az augusztus is kritikus? Mert az aszályok miatt már most is gondok vannak a vízellátással. Az uszályok nem tudnak szenet hozni, hiszen a Duna mélysége nem több mint 1,8 méter. Nem lehet nagy hajókat találni, amelyeknek megfelel ez a vízállás. Ma nem importálnánk áramot ha normális vízállás lenne” – mondta Vucic.

Szerbiában mindenki klímát használ, emiatt szinte ugyanakkora a fogyasztás nyáron is, mint télen. Vucic szerint emiatt is szorul behozatalra áramból az ország. Ennek ellenére az emberek nyugodtak lehetnek az állam megvédi az életszínvonalukat, nem terheli rájuk a költségeket – üzente Aleksandar Vucic.

6 és fél százalékkal drágul az áram

kép: Szerbia Elnöke

Csakis minimális mértékben drágul a nehézségek ellenére a villamos energia ára Szerbiában – jelentette ki a szerb elnök. Ez az emelés nem veszélyezteti a családok életszínvonalát, még azokét sem, akik a leginkább rászorulók – tette hozzá Vucic. Szeptember elsejétől egyébként az áram kilowatt-óránkénti átlagára 6,5 százalékkal emelkedik majd Szerbiában. Rámutatott, hogy a villamos energia világpiaci ára 540 euró MegaWatt óránként, ez a szerbiai lakosok által fizetettnél 14-szer nagyobb, az állam pedig fedezi a fennmaradt részt.

“Ami a gázt illeti, megmondtuk, hogy csak egy minimális emelés lesz (9 százalék), amely szinte hihetetlen, ha azt nézzük, hogy egyes országokban a földgáz ára 350-től 1000 százalékkal is drágult. Nálunk ehhez képest a lakosság kevesebb mint 10 százalékkal kell többet fizessen. Arra is törekszünk, hogy a vállalatoknak és a gyáraknak is a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk, mert továbbra is szeretnénk minél több külföldi befektetőt vonzani az országba” – nyilatkozta az államfő.
Vucic azt is elmondta, hogy Szerbia a saját szükségletei fedezésére gázt juttat a magyar gáztárolókba, valamint 243 millió köbméterre növelte az udvarnoki, saját gáztartalékát. Ez mindössze hétmillióval kevesebb, mint a 250 milliós maximális kapacitás. Tehát hamarosan megtelik a bánáti tározó.

Vucic: megértem az európaiak félelmét

A szerb köztársasági elnök emlékeztetett arra is, hogy Szerbia 2 milliárd köbméter földgázt vásárolt kedvezményes áron Oroszországtól. Ez összesen csaknem 750 millió eurójába került az országnak. Ha a mostani árakat nézzük akkor a többletköltségekkel együtt most piaci áron 3000 eurót kell fizetni 1000 köbméter gázért, a Szerbiának szükséges további 1 milliárd köbméter földgáz így 3 milliárd euróba kerül.

kép: Szerbia elnöke

“Ha mindent piaci áron kellene vennünk, akkor mintegy 10 milliárd eurónkba kerülne a földgáz. Éppen ezért megértem, hogy Európa fél, mint ahogyan fél mindenki más is” – húzta alá Vucic.

A szerb elnök arról is beszélt, hogy jelenleg ellenőrzés alatt tartják az alapvető élelmiszerek és a kenyér árát is. A vekni csak minimális mértékben drágul majd. Jelenleg egy árstopos kenyér 49 dinár, azaz 42 eurócent.

“Ami az élelmiszert, az étolajat és a cukrot illeti, mindezek árát kordában fogjuk tartani. A kenyér csak egy minimális mértékben drágul majd” – tette hozzá. Vucic szerint egész Európában Szerbiában a legolcsóbb a vekni.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

energy, gas, vucic