150 ezren zsúfolódnak össze a Pride-vonuláson, a maszk nem kötelező

150 ezren zsúfolódnak össze a Pride-vonuláson, a maszk nem kötelező

Jubileumi felvonulást tartanak az LMBTQ-emberek és szimpatizánsaik szombaton Bécsben. A tavalyi alkalom elmaradt, így most rengetegen lesznek: koronavírus ide vagy oda, 150 ezer vonulóra számítanak a szervezők a Ringstrassén.

HOT 2021. JÚNIUS 19. 09:50

Nagy ünneplést szervez a homoszexuális közösség Bécsben: a szombati, 25. jubileumi vonulás a járvány „utáni” visszatérés ünnepe is a szervezők bejelentése szerint. A résztvevők Bécs mintegy 5 kilométeres, a belvárost körülvevő Ringstrasséján vonulnak majd, menetiránnyal szemben. Ez az esemény lesz a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű, interszexuális és queer embereknek „szentelt” hét csúcspontja Bécsben. A rendezvénysorozat vasárnap fejeződik be.

A szervezők a gyalogos és kerékpáros felvonulásra 150.000 embert várnak, akik számára a maszkviselés – mint kitértek rá a szervezők – egyáltalán nem kötelező. „Maradj biztonságban, maradj büszke” – így szól a menet idei mottója, de hogy az egyméteres, előírás szerinti távolságot a meneten hogy fogják betartani, azt nem tudni, a szervezők szerint ebben „stewardok” segítik majd az LMBTQ-vonulás 150 ezer résztvevőjét.

A parádés menet a tervek szerint 17 órakor érkezik meg a Rathausplatzra, ahol – a várhatóan sok tízezer résztvevő előtt tartott – „zárógyűlésen” LMBTQ-aktivisták és politikusok is beszédet mondanak majd.

Az Egyesült Államok bécsi nagykövetsége a Vienna Pride alkalmából közzétette Joe Biden amerikai elnök videóüzenetét, amelyben nyomatékosítja: ő és felesége büszkék arra, hogy az LMBTQ-közösség mellett állhatnak, nem csak a Pride-hónapban, de minden hónapban.

A bécsi közlekedőket arra kérik, legyenek türelemmel a várhatóan nagy hőségben, mert a felvonulás miatt szombaton déltől kezdődően estébe nyúlóan forgalomkorlátozásokra és a tömegközlekedésben késésekre kell számítani a körgyűrűnél.

HOT

Címkék:

coronavirus, joe biden, lgbt community, vienna pride