Felmondhatja a Szputnyik vakcinákra kötött szerződést Oroszország a V4-es országgal

Erről a miniszterelnök írt közösségi oldalán csütörtök délelőtt.

HOT 2021. MÁRCIUS 4. 11:12

Akár már ma  készen áll arra az orosz Szputnyik V vakcina gyártója, hogy felmondja a Szlovákiával kötött kétmillió vakcináról kötött szerződést – írta ki csütörtökön délelőtt Facebook oldalán Igor Matovic. A szlovák kormányfő  (OĽaNO) azt is elárulta, hogy a hivatalos ajánlatot tegnap kapta a gyártótól, a lépésnek pedig nem lennének szankciói.

A szlovák miniszterelnök egyúttal felszólította koalíciós partnereit, hogy mihamarabb, lehetőleg még ma foglaljanak állást az ügyben. Matovič bejegyzésében azt is kifejti, hogy a szerződéstől való elállás „a legnagyobb hiba lenne, amit csak elkövethetünk”.

Amint azt mi is megírtuk, Szlovákiában az orosz vakcina beszerzése válságot okozott a többpárti kormánykoalícióban. A legkisebb koalíciós párt, a Za ľudí és pártelnök, Veronika Remišová szerint a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter önálló akciója volt a Szputnyik V beszerzése. Ezt ugyanakkor maga Matovič cáfolta, szerinte az egészségügyi miniszter Marek Krajčí megkapta a párt vezetésének jóváhagyását az orosz vakcina megvásárlásához.

A kormány gazdasági miniszere, Richard Sulík (SaS)  szerint is egyértelműen problémák vannak a koalícióban, amit a miniszter szerint a kormány átalakításával lehetne megoldani. Sulík szerint Matovič láthatóan nem alkalmas a miniszterelnöki poszt betöltésére, ezért a miniszterelnök leváltásáról is beszélni kell.

A kormány átalakítását a Za ľudí is támogatja. Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes és a Za ľudí elnöke a koalíciós tanács szerdai ülése után azt mondta, hogy a téma az asztalon van. Az ugyanakkor partnerek érdeke, hogy megmaradjon a koalíció, fogalmazott.

Matovič még tegnap egy videóüzenetet tett közzé Facebook oldalán, amelyben a kialakult válság kapcsán  arra kérte a kormány tagjait, ne politizálják át az ügyet, ne használják ürügyként az orosz vakcina beszerzését a kormány megbuktatására.

Matovič a videóban azt is mondta, hogy kötelességének érezte a vakcinák beszerzését, azzal ugyanis több ezer honfitársa életét tudja megmenteni.

A negyedik koalíciós partner, a Sme rodina elnöke, a házelnök Boris Kollár a koalíciós tanács szerdai ülése után úgy fogalmazott: „előzetesen hajlandóak vagyunk tárgyalni a kormány átalakításának valamilyen formájáról. Határozottan elutasítjuk ennek felbomlasztását vagy az előrehozott választásokat”. Azt is elárulta, hogy arról a szerdai ülésen nem volt szó, hogy Matovičnak le kell-e mondani, ahogy arról sem, hogy ki léphetne a helyébe.

A szlovák miniszterelnök egyébként egy sejtelmes poszttal zárta a szerdai napot.

„Holnap kellemes meglepetések várnak ránk. Jó éjt” – írta a kormányfő. Egyelőre nem tudni, hogy ezt az orosz gyártótól kapott ajánlatra vagy esetleg egy a kormányt érintő változásra, vagy valami egészen másra értette a miniszterelnök.

HOT

Címkék:

coalition, covid-19, crisis, igor matovic, Slovakia, sputnik v, v4, vaccine